От х:

Днес в x:

Първомай отбеляза 111 години от битката при Одрин

Изображение 1 от 3

        Пред паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г., първомайци се събраха да почетат подвига на българските воини, паднали в Одринската битка, както и паметта на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на Родината. Отслужена беше и заупокойна литургия за загиналите от отец Георги Томов и отец Станимир Станчев.

        „Най-славната за българите битка от Балканската война е превземането на Одринската крепост. Петмесечната обсада завършва с капитулацията на 60 хилядната турска армия. След героичната битка, ген. Георги Вазов се обръща към воините с думите: „Светът има да се чуди на вас доблестни синове, че можахте в 30 часа да превземете една от най-силните крепости“, посочи в словото си кметът на Първомай Николай Митков.

        „Превземането на Одрин практически слага край на Балканската война. В обсадата на непревземаемата крепост българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ – каза още той.

        От името на Тракийското дружество, слово произнесе Величка Стойчева, в което подчерта, че историческата памет зависи от нас самите и ние носим тази отговорност пред нашите предци. Тя връчи на кмета Благодарствено писмо - за безрезервната му подкрепа към тракийци за съхраняване на тракийската памет и култура като местна значимост за общината.

        В честването се включиха потомци на тракийски бежанци, зам.-кметът Радослава Ставрева, председателят на местния парламент Светозар Славчев, общински съветници, общественици, ученици и граждани.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Случаен виц

    Последни новини