От х:

Днес в x:

Петролът поскъпва предпазливо заради опасения за ескалация на геополитическите рискове

Петролът поскъпва предпазливо в началото на седмицата след три поредни сесии на спад в цените заради опасения за ескалация на геополитическите рискове след смъртоносната терористична атака край Москва и руската война в Украйна, както и продължаващия военен конфликт в Близкия изток, което може да подсили притесненията относно глобалното петролно предлагане.

Към 12,30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,7% обратно към 86 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI с 0,8% към 81,30 долара за барел, след като през последните три дни на търговия през миналата седмица черното злато поевтинява с близо 2 на сто.

В същото време през уикенда имаше нови удари с украински дронове по руски нефтени рафинерии. Според анализатори серията подобни атаки през последните седмици са засегнали около 12% от капацитета за преработка на петрол в Русия.

Подкрепа за днешното поскъпване на петрола оказват и прогнозите на Goldman Sachs за поскъпване на суровините в световен план през настоящата година с оглед на очакванията за предстоящо понижаване на лихвите от страна на водещите централни банки, което може да подкрепи индустриалното и потребителско търсене.


Петролът е на път да поскъпне за трети пореден месец от началото на годината, тъй като картелът ОПЕК + продължава да ограничава добива, а САЩ затягат санкциите върху руските енергийни потоци.

Китайският премиер Ли Цян пък обеща Пекин да засили политическата си подкрепа, за да стимулира растежа на втората по сила глобална икономика, която е  и най-голям вносител на петрол в света.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини