От х:

Днес в x:

Борисов и Пеевски внасят заедно мерки срещу кризата на сигурността, свързана с мигрантите

С промени в Закона за МВР се увеличават с 1264 щатните бройки в Гранична полиция

Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, предложиха председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В деловодството на НС бяха внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена.

Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган, пишат вносителите.

Тези мерки за сигурност ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава.

Независимо от политическата нестабилност, свързана с преходния период на Ротацията, нашата воля е държавата да изпълни основната си мисия - защитата на своите граждани, се казва в проектите.

Това са най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци. И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР, посочват авторите на проектите.

Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Приемането в спешен порядък от Народното събрание на законовите промени и незабавното им изпълнение от органите на изпълнителната власт ще бъде тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората. Тази сигурност стои по-високо от всеки личен или партиен интерес.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини