От х:

Днес в x:

Проучване на „Галъп интернешънъл“ показва, че 42% от запитаните българи не биха се били за страната си, ако има война

Проучване на „Галъп интернешънъл“ показва, че 42% от анкетираните българите не биха се били за страната си, ако има война. Общо 30 на сто от тях биха се били, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят, съобщават от социологическата агенция.

Данните са от ново проучване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, състояло се в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Данните показват, че днес, в сравнение с преди 10 години, по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си.  

През 2014 г. у нас 25% от интервюираните са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% са декларирали, че не биха. Българите сякаш са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години, сочи проучването.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на конфликти през последните години в различни точки от земното кълбо. През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от анкетираното в глобален мащаб население е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположно мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС - 32% там заявяват, че биха се били, САЩ с 41% и Канада с 34% са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС – около 60 на сто от запитаните в тези държави са готови да се бият.

Сред държавите, където хората имат най-голяма готовност за участие в битки за страната си, са Армения – 96%, Саудитска Арабия – 94 на сто, Азербайджан – 88%, Пакистан – 86 на сто и Грузия с 83%.

На другия полюс са в Италия със 78% отговори „не“, Австрия – 62 на сто, Германия – 57%, Нигерия – 54 на сто и Испания – 53%.

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Трябва да се отбележи и че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление, напомнят от „Галъп интернешънъл“. Преди 10 години с „да“ в Русия са отговорили 59 на сто.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си - 62% и процентът остава без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, допълват социолозите.

Цялото проучване можете да прочетете на страницата на „Галъп интернешънъл“.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини