От х:

Днес в x:

България с голямо признание за развитието на изкуствения интелект

Участници в летните програми на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски" допринесоха за пореден успех за България в областта на изкуствения интелект.

Ученичката в 12-и клас на Бургаската математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH в Цюрих Анна Михалкова, завършила Софийската математическа гимназия, записаха имената си сред авторите на конференцията AIStats 2024.

Форумът ще се проведе през май тази година във Валенсия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Проектът е воден от д-р Никола Константинов и от докторанта Никита Цой, а в рамките на летния си стаж в INSAIT към екипа се присъединяват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската програма за талантливи български ученици, а Анна става част от SURF, международната изследователска програма за бакалаври на INSAIT.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката. Всяка година на нея се срещат водещи изследователи и експерти от университети и технологични компании. Сред разработките, представени в предишни издания на конференцията, са ключови компоненти от съвременните невронни мрежи, които се използват и в продукти като ChatGPT.

Проектът на INSAIT представя нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект където данните на всеки участник се използват за обучението на модела, без тези данни да се споделят. Това е първото участие на българска институция в 39-годишната история на този престижен научен форум.

Приетата статия в AIStats може да се разглежда като исторически успех за България по още една причина - Теодора в момента е ученичка в 12-и клас и допринася за подготовката на научна разработка на световно ниво. Успехът за Анна е също впечатляващ - в момента тя е в трети курс в един от най-реномираните университети в света - ETH в Цюрих. INSAIT й предоставя реална алтернатива след дипломирането си да се завърне в България и да разработва технологии на световно ниво.

След успеха на програмите STARS и SURF, INSAIT планира следващи инициативи с цел развитие на българските таланти и задържането им в страната.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София INSAIT е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти.

Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света.

Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини