От х:

Днес в x:

Как две изречения от конституцията на САЩ излязоха от забвение, за да вкарат Доналд Тръмп в капан

Върховният съд на САЩ в четвъртък ще изслуша аргументи по казуса дали името на Доналд Тръмп може да остане в бюлетините на първичните избори на Републиканската партия в Колорадо. Върховният съд на този щат постанови, че Тръмп е нарушил конституционна разпоредба, насочена срещу хора, които "участват във бунт".

През лятото на 2020 година Джерард Мальока, подобно на много други хора по време на пандемията от коронавирус, се е оказал блокиран вкъщи с много свободно време пред себе си.

Мальока, който е професор по право в университета в Индиана, е решил да изследва историята на две отдавна пренебрегвани изречения в 14-ата поправка на Конституцията. Те датират от периода непосредствено след Гражданската война и забраняват на лицата, "които са въвлечени във въстание или бунт" да заемат длъжности.

След като на 6-и януари 2021 година привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия в опит да блокират сертифицирането на загубата му на изборите от Джо Байдън, Мальока е наблюдавал републиканци като сенаторите Мич Макконъл и Мит Ромни определят атаката като "бунт". Същата вечер Мальока е написал бърз пост в блога си, посветен на юридически теми. "Раздел трети от 14-ата поправка може да се приложи по отношение президента Тръмп", е гласяло съобщението му.

Едва четири години по-късно Върховният съд на САЩ ще се произнесе по въпроса дали това вярно. В четвъртък в най-висшия съд е насрочено изслушване на аргументите по въпроса дали името на Тръмп може остане в бюлетините в Колорадо, след като Върховният съд на щата разпореди, че той е нарушил раздел трети.

За първи път Върховният съд изслушва дело по раздел трети, който навремето е бил използван, за да не допуска бивши конфедерати да заемат правителствени длъжности след приемането на поправката от 1868 година. Въпросният раздел излиза от употреба, след като през 1872 година Конгресът обявява амнистия за повечето бивши въстаници.

Преди атаката срещу Капитолия за раздел трети рядко се замисляха дори и много конституционни юристи. Той не е бил прилаган в съда в продължение на повече от 100 години. Съживяването му се дължи на необичайна комбинация от работата на демократи, републиканци, либерали и консерватори, като всички те преоткриха 111 думи в основополагащия правен документ на страната, които сега се превърнаха заплаха за опита на бившия президент да се върне на поста.

Благодарение на учени като Мальока в дните след 6-и януари раздел трети бавно започна да излиза от забвение.

През юни 2021 година базираната в Масачузетс либерална неправителствена организация "Свободен глас за народа" е разпратила писма до високопоставени служители, ангажирани с изборите, от всички 50 щата, за да ги предупреди да не включват Тръмп в бюлетината, ако той отново се кандидатира през 2024 година.

Организацията не е получила отговор от нито един от въпросните служители.

"Отнесоха се към "народа" сякаш става въпрос за нещо несериозно",спомни си Джон Бонифаз, който е съосновател на движението.

През януари 2022 година "Свободен глас за народа" внесе съдебна жалба в Северна Каролина с искане републиканецът Мадисън Кауторн да бъде дисквалифициран по силата на раздел трети. Кауторн обаче загуби първичните избори, което обезсмисли делото.

Същия месец организацията "Граждани за отговорност и етика", известна още като КРЮ (акроним на английската дума "екип"), реши да изпробва раздел трети в съда.

"Не бяхме фокусирани единствено върху Тръмп", каза в интервю главният юрисконсулт Доналд Шърман.

"Едно от нещата, за които бяхме много внимателни, е да не си помислим, че е уместно да водим странични или продължителни дела",допълни той.

На 6-и септември 2022 година бе издадено съдебно разпореждане Коуи Грифин – оръжеен комисар от провинциален район в Ню Мексико, осъден за незаконно проникване в Капитолия на 6-и януари, да бъде отстранен от длъжност, след като КРЮ заведоха дело срещу него. Това е първият случай от повече от 100 години насам, в който държавен служител е отстранен от поста си по силата на раздел трети. Грифин обжалва решението пред Върховния съд. Два месеца по-късно Тръмп представи плановете за кампанията си за президентските избори.

"Свободен глас за народа" и КРЮ са започнали да проучват законите за гласуване, търсейки текстове, които позволяват бързото оспорване на дадена кандидатура. Освен това КРЮ са се установили в Колорадо.

Шърман и Нихел Със, който също е юрист от организацията, се са се свързали с Марта Тиърни – правен експер, който се занимава с изборно право, и бивш главен съветник на Демократическата партия в щата.

По това време Тиърни вече не е работила като адвокат на Демократическата партия, но КРЮ са се стремели да постигнат баланс в екипа си. Шърман е влязъл в контакт с Марио Николаис, който от своя страна е бивш юрист по въпросите на изборите на Републиканската партия, но я е напуснал заради Тръмп.

Николаис е е започнал да комуникира с Шърман за първи път чрез директно съобщение относно делото в социалната мрежа "Екс", която по-рано бе известна като "Туитър". Николаис си е помислил, че това може да е някаква шега. "Това истина ли е или просто ми пише някой, който много се е ядосал на президента?", спомни си Николаис своята почуда.

На 6-и септември 2023 година – около 12 месеца след дисквалифицирането на Грифин, тяхната жалба, която е изложена върху 105 страници, е била внесена в съда в Денвър.

Тръмп нае държавния секретар на Колорадо Скот Геслър да го представлява в съда. Сара Блок Уолъс, съдийката от Денвър, на която бе възложено да разгледа жалбата на КРЮ, заяви, че изборните закони на щата я задължават да проведе изслушване.

По време на заседанията на съда, които продължиха пет дни, показания дадоха двама служители на реда, които са отбранявали Капитолия, както и професор от Калифорния, специалист по крайнодесния екстремист, двама съветници на Тръмп и още няколко свидетели. Изслушан бе и Мальока, който представи историята на раздел трети. Адвокатите на Тръмп бяха песимистично настроени и очакваха, че Уолъс, която в миналото е правила дарения за Демократическата партия, ще произнесе срещу него. Джейсън Милър, говорител на бившия президент, се оплака пред журналисти пред сградата на съда, че ищците умишлено са завели дело в либералната юрисдикция на един "син" щат.

Уолъс обяви решението си на 17 ноември. Тя заключи, че Тръмп е бил "замесен в бунт", но, противно на показанията на Мальока, разпореди, че не е сигурно, че авторите на 14-ата поправка са предвидили тя да важи и за президента. Раздел трети засяга "избирател на президент и вицепрезидент", но не и самия държавен глава.

Уолъс се поколеба да влезе в историята като първия съдия, който забранява на водещ претендент за президентския пост да участва в изборите, предвид факта, че законът не е кристално ясен.

"Това беше загуба, която само адвокат би могъл да хареса", спомни си Със.

КРЮ бяха на косъм от победата. Само трябваше Върховният съд на Колорадо да потвърди всички решения на Уолъс, с изключение на техническата подробност дали раздел трети важи за президента.

Три седмици по-късно имаше изслушване, на което седемте съдии от Върховния съд на щата - всички назначени от демократите от група кандидати, избрани от безпартийна комисия, засипаха и двете страни с остри въпроси.

Нито една от двете страни не се чувстваше уверена в победата.

На 19 декември съдът заяви, че решението му ще бъде произнесено същия следобед. Тръмп бе дисквалифициран с 4 на 3 гласа, но защитата му обжалва решението. Върховният съд ще разгледа жалбата в четвъртък.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини