От х:

Днес в x:

69% е намалял миграционният натиск на българо-турската граница

С 69 % е намалял натискът по турско-българската граница през януари, отчитат от ГД „Гранична полиция“. до 31.01.2024 г. опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. През януари миналата година набезите са били 6380.

Според коментара на „Гранична полиция“ отчетеното намаляване е в

езултат на предприетите мерки и доброто сътрудничество с турските власти. 75 нелегални мигранти са задържани на българо-турската граница от граничните полицаи. По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 лица на своя територия. Близо 1900 мигранти са се върнали сами към вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседната държава да са направили повече от един опит за преминаване на територията на Република България, отчитат от Гранична.

Сред задържаните на вход на българо-турската граница най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, от Сирия са 14 души, а от Палестина – 5-ма.

Миграционният натиск по българо-гръцката граница е под 1% от общия миграционен натиск на границите на страната.

През януари на изход на българо-сръбската граница са задържани 159 граждани на трети страни, което е увеличение с 54%, сравнено със същия период на миналата година. Най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 45, Сирия – 33, Мароко – 27 и Ирак – 13.

На българо-румънската граница са задържани 53-ма души от страни, извън ЕС. Отчетеното увеличение е със 141% в сравнение със същия период на 2023 г. Сред  нарушителите на изход на българо-румънска граница най-голям е броят са гражданите на Сирия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини