От х:

Днес в x:

ЕС въвежда общи стандарти за меда, плодовите сокове, млякото и мармаладите

За преразглеждане и укрепване на съществуващите пазарни стандарти, приложими за мед, плодови сокове, конфитюри и мляко са постигнали споразумение Европейският парламент и Съвета на ЕС. Така наречените директиви за закуските определят общи правила относно състава, търговските наименования, етикетирането и представянето на тези продукти, за да се гарантира свободното им движение в рамките на вътрешния пазар и да се помогне на потребителите да направят информиран избор.

От ЕК уточняват, че споразумението подлежи на официално одобрение от съзаконодателите. От влизането в сила 20 дни след публикуването на окончателния текст държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да транспонират новите разпоредби в националното законодателство, и още 6 месеца преди те да започнат да се прилагат в целия Съюз.

Преразгледаните директиви, договорени от съзаконодателите, ще въведат следните промени:

  •     Задължително етикетиране на произхода на меда: държавите на произход на смесите от мед трябва да фигурират на етикета в низходящ ред с процентния дял на всеки произход. Държавите членки ще разполагат с гъвкавост да изискват проценти за четирите най-големи дяла само когато те представляват повече от 50 % от сместа. Съзаконодателите оправомощават Комисията да въведе хармонизирани методи за анализ с цел откриване на фалшифициране на меда със захар, единна методология за проследяване на произхода на меда и критерии, за да се гарантира, че медът не се надгрява, когато се продава на крайния потребител. Ще бъде създадена платформа, която да съветва Комисията по тези въпроси. Това ще ограничи измамните практики и ще увеличи прозрачността на хранителната верига.
  •     Иновации и пазарни възможности за сокове от плодове в съответствие с новите изисквания на потребителите: Ще станат достъпни три нови категории: „сок от плодове с намалено съдържание на захар“, „сок от плодове с намалено съдържание на захар от концентрат „и „концентриран сок от плодове с намалено съдържание на захар“. По този начин потребителите могат да избират сок с най-малко 30 % по-малко захари. Ще бъде възможно плодовите сокове да посочват върху етикетите си, че „плодовите сокове съдържат само естествени захари“, за да се поясни, че за разлика от нектарите от плодове, плодовите сокове по дефиниция не могат да съдържат добавени захари — характеристика, за която повечето потребители не знаят.
  •     По-високо задължително съдържание на плодове в конфитюрите: увеличаването на минималното плодово съдържание в конфитюри (от 350 на 450 грама на килограм) и в конфитюри (от 450 на 500 грама на килограм) ще подобри минималното качество и ще намали съдържанието на захар в тези продукти за потребителите в ЕС. Държавите членки ще могат да разрешат термина „мармалад „като синоним на „конфитюр“, за да се вземе предвид наименованието, което обикновено се използва на местно равнище за тези продукти. Терминът „мармалад“ досега е бил разрешен само за конфитюри от цитрусови плодове.

    Опростено етикетиране на млякото: разграничението между „изпарено „и „кондензирано“ мляко ще бъде премахнато в съответствие със стандарта Codex Alimentarius. Дехидратирано мляко без лактоза също ще бъде разрешено.

Еврокомисията е получила мандат да оцени през следващите три години начините за информиране на потребителите относно произхода на плодовете, използвани при производството на сокове и конфитюри.

 

Източник: ikj.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини