От х:

Днес в x:

Поредно спорно решение на КЗК отваря пътя за поглъщането на „Булсатком“ от „Виваком“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква да обяви поредно спорно решение, което ще пренареди сериозно телекомуникационният сектор в България. Както научи Mediapool, комисията възнамерява да одобри сделката на собственика на „Виваком“ United Group по придобиване на едноличен контрол върху дружеството на бизнесмена Спас Русев „Вива Корпорейт България“, притежаващо най-големия сателитен оператор у нас „Булсатком“.

Прави впечатление изключително краткият срок - около месец - за извършване на „задълбочен“ анализ на българския пазар на телекомуникационни телевизионни услуги, при положение, че на КЗК ѝ трябваха между 5 и 9 месеца да оцени ефекта от друга сделка на „Виваком“ - тази за придобиването на регионални кабелни и интернет оператори.

Това несъмнено важно решение предстои да бъде взето на 1 февруари, в ситуация на подготвяна смяна на всички регулатори в страната. Все още партиите от управляващото мнозинство преговарят за механизма, по който ще става това, но едно е сигурно - сегашният председател на КЗК Юлия Ненкова ще си тръгне от там, както и повечето или всички членове на комисията.

Документът, който ще бъде разгледан в четвъртък, и с който Mediapool разполага, сочи, че КЗК ще разреши безусловно придобиването. Това се базира на изчисленията на антимонополния орган, че пазарният дял, който ще формира United Group, ще е 41 на сто и няма да има господстващо положение.

Мнозинството от комисарите в КЗК, които и досега са приемали за меродавна единствено и само аргументацията на „Виваком“, не виждат проблем и в това, че телекомът притежава изцяло каналната мрежа за полагане на кабелите на доставчиците на интернет и телевизия.

КЗК прехвърля топката към друг регулатор - Комисията за регулиране на съобщенията, която контролира ползването на тази мрежа.

Освен това антимонополният орган не вижда абсолютно никаква връзка между сделката за купуването на дружеството, притежаващо „Булсатком“, и сделката на United Group за купуването на 167 мобилни кули и друга пасивна инфраструктура от активите на сателитния оператор. Тази придобивка е спряна от Административния съд София-област.

Реално в анализа си, на чиято база се очаква утре да се вземе положително становище за пълното влизане на United Group, КЗК изцяло е подкрепила аргументите на кандидат-купувача, но в същото време е проучила само част от аспектите на пазара, които ще бъдат засегнати от сделката. Според лица, които са дали свои становища за целите на проучването, тяхното мнение не е отразено в проекта на решение.

Ключовото възражение на основните конкуренти на „Виваком“ у нас – А1 и „Йеттел“, срещу сделката е това, че придобивайки доскорошния пазарен лидер на платена телевизия „Булсатком“, United Group ще държи 60 на сто от пазара на телекомуникационните и телевизионни услуги.
Как се сваля пазарен дял?

Със странна врътка обаче КЗК изчислява, че делът на „Виваком“ след сделката ще е само 41 процента. Комисията приема, че абонатите на телевизията са с 500 хиляди повече от броя им в данните на КРС. Към онези от официалните доклади са добавени абонатите на стрийминг видеоуслуги като Netflix и така общият брой тв абонати е вдигнат на 3 милиона, което съответно сваля дела на обхванатите от бъдещата сделка. Така комисията се опитва да обори твърденията за зараждащ се монопол при предоставянето на тв услуги.

Според КЗК сделката няма да повлияе и разпространението на тв канали до малки оператори, които на свой ред ги продават на своите клиенти. Т.нар. up-link услуги били нишов сегмент от българския телекомуникационен сектор и са обект на незначително търсене, смятат от КЗК.
Безоблачен пазар на  фиксиран интернет

Комисията приема още, че няма да има проблем и на пазара на фиксиран интернет, тъй като за периода 2020-2022 г. „Виваком“ е намалил абонатите си с над 10 процента, а „Булсатком“ – с 13 на сто, докато „Йеттел“ ги бил вдигнал два пъти, а А1 оставал основният конкурент в този сегмент.

Регулаторът признава пълния монопол на „Виваком“ при достъпа до каналната мрежа, но отбелязва, че споровете за ползването ѝ и цените ѝ можело да се решават от Комисията за регулиране на съобщенията и операторът на каналната мрежа не може безразборно да отказва достъп .

КЗК прави и интересна констатация, че пазарът на пакетни услуги – мобилни разговори, интернет и телезевия, представлява нищожен дял от 0.1 процента от пазара на пакетни услуги, разглеждайки и тези за „глас и интернет“ и „интернет и телевизия“, без да прави оценка за припокриването на сегментите.
„Неоснователни“ притеснения

В крайна сметка антимонополният орган не признава за основателни изразените от конкуренти на „Виваком“ опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните засегнати пазари.

На разгледаните пазари има участници с пазарни дялове, които са сравними с тези на „Виваком“, като тази пазарна ситуация няма да се промени в резултат на нотифицираната операция, смята комисията и заключава в анализа си, че в конкретния случай сделката не би могла да доведе до значително засягане на ефективната конкуренция на нито един от разгледаните пазари.
Безусловно и незабавно изпълнение

Затова намерението на КЗК е да разреши незабавното изпълнение на сделката.

Ако това решение бъде взето, то може да се обжалва пред Административния съд - София област от всяко трето лице, което и А1 и „Йеттел“ най-вероятно ще сторят така, както оспориха сделката на мобилните кули на „Булсатком“.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини