От х:

Днес в x:

Израел започна третия етап на сухопътната си операция. Очаква се той да бъде най-дългият

''Облаци дим ще покриват Газа, докато не изпълним целите си''

Докато плановете на израелското правителство за следвоенната Газа остават неясни, израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) започват третия етап на сухопътната си операция, който се очаква да бъде по-дълъг от предходните, предават израелски медии.

„Операциите в Хан Юнис ще се засилят. Облаци дим ще покриват Газа, докато не изпълним целите си“, заявява израелският министър на отбраната Йоав Галант.

Израел вече поема контрол над части от Ивицата. Една от мисиите на военните е да държат контрола над коридора Нецарим. Той се простира на около осем-девет километра от израелската граница, близо до кибуца Беери, до бреговата линия на Газа.

Ролята на подразделенията на ЦАХАЛ там е Ивицата да бъде разделена от север на юг и по този начин да предотвратят връщането на около милион жители на Газа в северната част.

Това е мисия, която включва статично контролиране на зоната, която израелските военни са превзели, с оперативни цели, включително нападения и патрули, за да се предотврати завръщането на населението в град Газа и близките градове. В тези райони, според военни оценки, остават около 150 000 жители на Газа, които не са се евакуирали на юг.

За първи път след оттеглянето от Газа Израел поема контрол над територията в Ивицата чрез защитена военна операция, военни постове и укрепени контролно-пропускателни пунктове. Един от тях е разположен на пътя Салах ал-Дин в центъра на коридора, предназначен главно за палестински линейки, а вторият е на брега, предназначен за палестинци, които все още искат да преминат на юг и да напуснат домовете си.

За да разшири Нецарим, ЦАХАЛ понастоящем се занимава с премахване на структури в близост до централните пътища на коридора, докато разчиства овощни градини и насаждения.

Мисията на силите да държат коридора Нецарим им позволява да разкрият стотици площадки за изстрелване на ракети. Ракетните системи за залпов изстрел, включително ракетите с голям обсег, са скрити под земята и не могат да бъдат идентифицирани. Само преди стрелба пусковата установка се повдига, разкрива се и се управлява дистанционно.

Подобни методи се използват и в района на Хан Юнис, където значителна част от подразделенията на израелската армия изпълнява мисии за сигурност, като същевременно продължава битката срещу „Хамас“.

Все още не е ясно как израелските сили за сигурност ще се справят с проблема с контрабандата на оръжия за „Хамас“ от Филаделфийския коридор (както се нарича буферната зона между анклава Газа и Египет), който граничи със Синай и близкия град Рафа. Операциите и в двете цели ще изискват особено предизвикателни действия, като преместването на около един милион жители на Газа на север от Рафа и ранна координация с Египет.

Съмнително е дали Египет ще позволи дивизия на ЦАХАЛ да участва в интензивни битки по граничната зона Израел-Египет-Газа, без изрично уверение, че цивилни палестински власти ще управляват Ивицата в следвоенната Газа.

По-рано днес стана ясно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложенията на „Хамас“ за освобождаването на заложници. Предложението бе израелските войски да се изтеглят от Ивицата Газа и групировката да запази контрол върху територията, но Нетаняху заяви, че не може да се съгласи на такъв „смъртоносен удар по сигурността на Израел“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини