От х:

Днес в x:

Зеленски обяви 6 области на Русия за историческа украинска земя

Това е връщане на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще, каза президентът

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за териториите, исторически населени с украинци в Руската федерация.

„Днес трябва да предприемем стъпки не само за укрепване на единството на Украйна и нашия народ, но и действия за единството на правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и истината за нашата история“, заяви държавният глава в поздравителното си послание по повод 105-ата годишнина от Деня на единството на Украйна.

Той отбеляза, че за тази цел е подписал указ „За териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци“.

„Това е връщане на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще“, каза президентът.

Според указ на държавния глава № 17/2024 от 22 януари Русия в продължение на векове системно е извършвала и продължава да извършва действия, насочени към унищожаване на националната идентичност, потискане на украинците, нарушаване на техните права и свободи, включително на исторически населените земи в Кубанска, Стародубщинска, Северна и Източна Слобожанска област в рамките на днешния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на Руската федерация.

Зеленски възложи на правителството на Украйна да разработи, с участието на международни експерти, представители на Световния конгрес на украинците, учени и обществеността, и да представи на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация, включително на исторически населените от тях земи (Кубанска, Стародубщинска, Северна и Източна Слобожанска област в рамките на днешния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на Руската федерация).

Правителството следва да предвиди редица стъпки.

По-специално става дума да работи по „събирането и проучването на факти и доказателства за престъпленията, извършени срещу украинците, живеещи на териториите на Русия, исторически населени с етнически украинци, политиката на насилствена русификация, политическите репресии и депортациите срещу украинците, възстановяването и съхраняването на историческата памет, включително създаването на център по тези въпроси“.

Освен това да се активизира работата по противодействие на дезинформацията и пропагандата на Руската федерация по отношение на историята и настоящето на украинците в Русия и на всички поробени от нея народи, с участието на местни и чуждестранни учени, експерти, представители на украинската общественост в чужбина и организации на чуждестранни украинци в подготовката и провеждането на събития, насочени към развенчаване на руските митове за Украйна.

Киев официално заявява, че ще развива сътрудничество между украинците и народите, поробени от Русия.

В същото време, съвместно с Националната академия на науките на Украйна, ще се осигури подготовката и разпространението в Украйна и по света на материали за повече от хилядолетната история на украинската държава, историческите връзки на земите, населени с етнически украинци, с украинските национални държавни образувания през различни исторически периоди, както и да включи в учебните програми и учебниците за образователните институции истинската история на етническите украинци на земите, исторически населени от тях в рамките на Руската федерация.

В рамките на Русия има много етнически украински територии. По-специално, такива територии са Стародубщина, Кубан, Зелени Клин и други.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна руските нашественици масово депортират украинци и отвличат украински деца. Всички те са изпратени от руснаците в различни отдалечени кътчета на Руската федерация.

В момента в руски плен се намират 4337 украинци.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини