От х:

Днес в x:

Русия засилва присъствието си по границата между Сирия и Израел

След като Москва осъди израелските действия срещу иранските позиции в Сирия на фона на войната в Газа, руските военновъздушни сили започват патрули по северната граница, предават израелски медии.

Миналата седмица руски хеликоптер, летящ близо до линията на прекратяване на огъня на територията на Сирия, беше видян от Голанските възвишения. Руският хеликоптер е летял няколко минути, след което поел обратно на изток към вътрешността на Сирия.

Израелските военновъздушни сили са проследили летателната машина, като са предупредили за противовъздушна отбрана в района. Въпреки това, тъй като хеликоптерът не е пресякъл линията на прекратяване на огъня на израелска територия близо до Голанските възвишения, не са били необходими допълнителни действия.

В деня след като е бил забелязан хеликоптерът, официалната руска информационна агенция ТАСС е публикувала изявление, в което се съобщава, че руски военни самолети са започнали да патрулират по „линията Браво“ между Израел и Сирия, за да „наблюдават ситуацията“.

Истинската цел на Москва обаче не е просто наблюдение, пишат израелските медии. Те посочват, че на фона на съобщенията за засилени израелски дейности в Сирия, Кремъл се стреми да се намеси и да възпре Израел да атакува ирански цели, както и терористичната групировка „Хизбула“.

„Напълно ясно е, че присъствието на руски хеликоптери или други самолети в района на Голанските възвишения възпрепятства операциите на Израел в това въздушно пространство. Според чуждестранни доклади значителна част от атаките в Сирия, приписвани на Израел, са извършени от израелска територия в Голанските възвишения и Северен Израел“, предават още медиите.

Присъствието на Русия и трудностите на Израел

Присъствието на руски военни самолети в региона прекъсва операциите на израелските военновъздушни сили. Според израелските медии Русия може да обвини Израел, че дейностите на военновъздушни сили срещу цели в Сирия от Голанските възвишения пряко ще застрашат руските самолети и персонал в региона.

Това твърдение може да се позове и на инцидент през септември 2018 г., когато израелските военновъздушни сили атакуват оръжейни складове и тайници с боеприпаси в Западна Сирия. Сирийската противовъздушна отбрана, опитвайки се да прехване самолетите, изстреля десетки ракети земя-въздух и случайно свали руски разузнавателен самолет, превозващ 15 военни.

Присъствието на руски сили по границата със Сирия сигнализира на Израел, че Кремъл е недоволен от интензивните операции на Израел срещу Сирия, „Хизбула“ и иранските интереси.

По същество това представлява ескалация на подкрепата за радикалната шиитска ос, водена от Иран, в замяна на подкрепата на Иран във военните действия на Русия срещу Украйна.

Нови сухопътни позиции на руските военни

Две седмици преди въздушните патрули на Русия да бъдат забелязани, Кремъл обявява създаването на две допълнителни военни позиции по сирийската граница, като твърди, че това е направено за „мониторинг“ на прекратяването на огъня, „поради зачестилите провокации в региона“.

Преди около пет години руският център за помирение в Сирия посредничи дипломатически между Израел и Сирия с цел да помогне на сирийския режим да си възвърне контрола над Голанските възвишения чрез споразумение със сунитски фракции. Те бяха или близки до, или свързани с Джабхат ал-Нусра, сунитската екстремистка организация, която се разбунтува срещу управлението на Башар ал-Асад.

Тази организация е имала бази в сирийския Голан, но е имала и противници сред местните жители в региона, включително населението на друзите в Джабал ал Друз. Въпреки че са се противопоставяли на режима, те не са желали да си сътрудничат с екстремистка сунитско-ислямистка организация като Джабхат ал-Нусра. Тези села, разположени в Южна Сирия, са получили икономическа помощ от Израел, а според чуждестранни доклади и военна помощ.

Руският център за помирение в Сирия посредничи между сирийския режим, южните сирийски села и организацията Джабхат ал-Нусра, която е била активна в Южна Сирия по това време.

Било е постигнато споразумение, според което Израел затворя полевата болница, която е била установна в сирийските Голански възвишения и е спрял открито да помага на южните сирийски села. В замяна Джабхат ал-Нусра се ангажира да премести своите оперативни сили в провинция Идлиб в северозападна Сирия и да се въздържа от действия срещу Израел.

Това споразумение е в сила и до днес. Наскоро обаче шиитско-сирийските милиции и сунитско-палестински милиции навлязоха в Голанските възвишения и в момента извършват атаки срещу Израел.

Израел отмъщава, като атакува тези милиции, които са изстреляли ракети, артилерия и дори дронове срещу израелска територия на 8 октомври - ден след като „Хамас“ нахлу в Южен Израел.

Според чуждестранни доклади през последните седмици Израел е засилил действията си в Сирия, насочени към високопоставени ирански служители, които помагат на сирийския режим, „Хизбула“ и палестинците в Ливан да атакуват Израел.

Асад от години иска сирийска помощ в опитите си да спре израелските действия в региона като част от войната в Газа, а неотдавнашните руски въздушни патрули всъщност са първите действия на Русия в региона с тази цел.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини