От х:

Днес в x:

Румънците карат ски в разкъсваната от война Украйна

Най-големият украински ски курорт Буковел, който се намира в Карпатите и е разположен на пет планински върха, е любима дестинация на румънците, особено за тези, които живеят в северната част на страната. Това съобщи румънският вестник "Адевърул" в статия под заглавие "Румънците карат ски в разкъсваната от война Украйна", предаде БТА.

Курортът в Ивано-Франковска област разполага с около 70 километра писти, отговарящи на международни стандарти. Посещава се и и от деца с организирани екскурзии с автобус.

31 от общо 60 писти са отворени, дневната ски карта струва 180 леи (72 лв.). Има 16 въжени транспортни съоръжения с капацитет 34 700 души на час.

Цените в курорта са по-ниски от преди година, отбелязва “Адевърул”.

Нощувката е между 100 и 1000 леи (40 и 400 лв.), а в много хотели се говори румънски.

Хората споделят своя опит в ски групи във Фейсбук. Има и официална онлайн общност Буковел Румъния (Bukovel Romania), става ясно от публикацията.

"Пристигнах вчера на граничния пункт "Сигет". Проверката на документите отне максимум 15 минути. Няма признаци на конфликт в района. В Буковел всичко е нормално, тихо", казва един от румънците, карали ски в курорта.

"Единственият контрол на колата беше на митницата, отворих багажника и това беше. По пътя имаше армейски контролно-пропускателни пунктове, но искаха само паспорти, понякога ни пропускаха без проверка", коментира друг румънец.

"Всичко е страхотно! Всеки със здрав разум, включително контрола на пътя (войниците се усмихват)! Много добър път. На пунктовете, като им кажеш, че отиваш в Буковел, дори не ти поглеждат паспортите. Курортът е пълен", отбелязва трети.

Украйна подаде кандидатура за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 г., а Буковел беше един от основните претенденти за основна арена на игрите, но в крайна сметка беше решено Зимните олимпийски игри да се проведат в Пекин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини