От х:

Днес в x:

От войната на Израел и "Хамас" до лунната надпревара - кои събития белязаха 2023 година?

От бруталната атака на "Хамас" срещу Израел и яростния отговор, който провокира нападението, до целувката, довела до бунт в испанския футбол. Кои според АФП са събитията, белязали 2023 година?

Войната между Израел и "Хамас" 

На 7 октомври стотици бойци на радикалното палестинско движение нахлуха през границата от Газа и избиха около 1140 души, предимно цивилни, и взеха за заложници 250 души в най-кървавата атака в израелската история, която травматизира страната и шокира света.

Премиерът Бенямин Нетаняху се закани да унищожи "Хамас" и даде начало на безпощадна кампания от въздушни удари в Газа, последвана от наземна офанзива. 

Към 18 декември ръководените от "Хамас" здравни власт в Газа съобщават за 19 453 жертви. Общо 129 заложници остават в палестинския анклав, по данни на израелските власти. Но се смята, че 20 от тях може да са мъртви.

Нерешителен отпор

16 месеца след инвазията на Русия в Украйна Киев даде старт на дългоочаквана контраофанзива, след като натрупа милиарди в мощно западно оръжие и обучи новобранци. 

Но ответният удар не успя да пробие надълбоко и разочарова съюзниците на Киев. 

Опустошително земетресение

В ранните часове на 6 февруари едно от най-смъртоносните земетресения от век изравни цели градове в Югоизточна Турция, убивайки над 50 000 души и още близо 6000 в съседна Сирия. 

Преврати 

Вълната от преврати, които белязаха брутални щети за демокрацията във франкофонска Африка, продължава през 2023 г. като Нигер и Габон са поредните държави, които свалиха президентите си. 

Непопулярната в региона Франция бе принудена да изтегли посланика си и контратерористична групировка от Нигер. 

Холивудска стачка

Екзистенциалната заплаха, предизвикана от изкуствения интелект в креативната икономика, достигна Холивуд през 2023 г., където сценаристи излязоха на стачка през май, за да настояват за ограничения за използването на технологията във филмите, както и за увеличение на заплащането. 

Холивудските актьори се присъединиха към най-голямото спиране на работа в Тинсълтаун от 1960 г. през юли, отчасти заради опасения, че ИИ може да бъде използван за клониране на гласовете им, както и на техния лик. 

Стачката отложи стотици популярни шоута и филми преди студиата и актьорите да съгласуват сделка през ноември, два месеца след като сценаристите се върнаха обратно на работа.

Глобално затопляне

Годината бе гореща – климатичната служба на Европейския съюз прогнозира, че ще бъде най-горещата в историята на метеорологичните наблюдения.

Сушата, която се влошава от климатичните промени, се посочва за един от факторите зад най-смъртоносните пожари в САЩ от век, в които на Хаваите през август загинаха поне 115 души. 

Лунна надпревара

Лунната надпревара се ожесточи през 2023 г. Изгряващата звезда Индия стана първата държава, която успешно приземи безпилотен апарат на южния полюс на Луната през август, само дни след руския неуспех, при който луноход се разби на повърхността на земния спътник.

Целувка насила

Испанската победа над Англия в женския футбол на финала за Световната купа в Сидни през август бе посрещна с див възторг у дома. Но еуфорията бързо даде път на гнева, когато шефът на испанския футбол Луис Рубиалес бе забелязан да целува устните на капитанката на отбора Джени Ермосо минути след играта – целувка, в която тя вида "нападение".

Рубиалес се опита да се защити, но в крайна сметка се предаде пред масовото недоволство от действията му и подаде оставка.

Кавказки изход

Отцепническата република Нагорни Карабах се прости с 30-годишния си стремеж към независимост през септември, след като бе превзета от Азербайджан в мълниеносна офанзива, която изпразни планинския регион от почти цялото му етническо арменско население. 

Жителите избягаха в Армения, опасявайки се от насилие и тъй като нямат желание да бъдат управлявани от азербайджанци, с които етническите арменци водиха две войни за територията от 90-те години на XX век.

Шокиращ обрат в Аржентина

През ноември Аржентина направи стъпка към неизвестното с избора за президент на либертарианеца Хавиер Милей, известен с нецензурните си изказвания срещу политическата "каста". 

Милей спечели на вълната на гнева заради десетилетния икономически спад и двуцифрената инфлация и сега ще се опита да съживи страната с помощта на "шокова терапия".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини