От х:

Днес в x:

2023: Бунтът на един готвач и още една война

Изпращаме още една година, изпълнена с бурни събития. 2023 г. започна драматично - станахме свидетели на най-силното земетресение в Турция и Сирия, отнело живота на десетки хиляди хора. Трусът от 7.8 по Рихтер причини огромни щети. Холивуд бе обхванат от стачки, които удариха спирачки на цялата индустрия. В Русия Евгений Пригожин направи опит за преврат, а после намери смъртта си в самолетна катастрофа. През октомври пък групировката Хамас нападна Израел и така избухна кръвопролитна война, разтърсила из основи региона на Близкия изток.

Катастрофата на века

Над 50 хил. души загинаха при жестоките земетресения, ударили Турция и Сирия на 6 февруари. Трусът бе с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер. Счита се за най-смъртоносното земетресение в региона за 21 век. Някои дори го определят като „катастрофата на века“. Жертвите в Турция са близо 51 хил., а в Сирия загиналите достигнаха близо 9 хил. души.

Сринати до основи или застрашени от срутване бяха над 200 хил. сгради. Милиони хора загубиха домовете си.

Виновни за огромните щети от силния трус според мнозина бяха властите в Турция и корупцията в страната, превърнала голяма част от сградите в сламени къщи - строителните разпоредби не са били спазени, заподозрени за огромна некомпетентност и небрежност бяха 957 души.

Освен това трусът се случи в преломен за Турция момент - месец преди изборите. Президентът Реджеп Ердоган бе критикуван заради липсата на адекватна и бърза реакция на трагедията. На място в Турция пристигнаха много доброволци и международни организации, които да помогнат на пострадалите и на спешните екипи. Сред тях имаше и българи.

В Северна Сирия щетите не бяха по-малки. Трагедията в разтърсваната от години война държава бе огромна. Хиляди хора бяха убити и множество пострадаха. Според различни медии засегнати от земетресението са били близо 9 млн. души. Появиха се обаче и критики към правителството на Башар Асад, което бе обвинено, че спира хуманитарната помощ за региона, контролиран от опозицията.

Изкуственият интелект VS живата сила на Холивуд

Холивуд бе разтърсен от масова стачка през месец май. Най-голямата от 60 години насам.

Сценаристи и актьори се вдигнаха на бунт срещу изкуствения интелект. Всичко започна като протест срещу стрийминг платформите, които ощетяват артистите и трупат огромни печалби на техен гръб. Два месеца от началото на протестите обаче темата се измести, а в демонстрациите се включиха десетки хиляди хора. Много от продукциите спряха своята работа, премиерите на дългоочаквани филми и сериали бяха отложени. Индустрията започна да губи милиарди. В крайна сметка бе постигнато споразумение, което бе подкрепено с мнозинство в Гилдията на актьорите. То включва по-големи компенсации за второстепенните роли, бонуси за актьори, които работят в поредици, конкретни гаранции при работа с изкуствения интелект.

Бунтът на един готвач

Готвачът на Владимир Путин. Така е известен вече покойният Евгений Пригожин, собственикът на частната армия „Вагнер“, която дълго време се сражаваше на страната на Русия в най-горещите точки от войната в Украйна.

Заради напрежението с ръководството на армията обаче Пригожин вдигна армията си на бунт и тръгна на поход към Москва. Заговори се за опит за преврат, а всички гледаха с интерес как напредва към руската столица. Пригожин обаче спря на километри от Москва, след като постигна споразумение с беларуския президент Александър Лукашенко, който му обеща гаранции за сигурност, които… не успя да изпълни.

Пригожин загина в самолетна катастрофа в Тверска област през август. Заедно с него загина и военният командир на „Вагнер“ Дмитрий Уткин.

Хаос в Близкия изток

На 7 октомври палестинската групировка Хамас извърши нападение над Израел. Убити бяха над 1000 души, отвлечени - над 200. Това е най-тежкото нападение в Израел от основаването на държавата преди 75 години.

Тел Авив обеща да отмъсти за случилото си и правителството на Бенямин Нетаняху започна своята наземна операция в ивицата Газа в опит да елиминира терористичната организация. Жертвите надхвърлят 20 хил. Контролираният от Хамас анклав говори за множество убити цивилни. Повече от 80 процента от 2,3 милиона жители на Газа са били принудени да напуснат домовете си, докато в анклава се разгръща катастрофална хуманитарна криза.

Международният натиск върху Израел заради действията на военните в Газа нараства. Все още обаче няма признаци конфликтът да забавя своето темпо. Нещо повече - още с избуването му се заговори за опасността от разгръщането на нови фронтове - проксита на Хамас и Хизбула в Сирия и Иран. Хутите вече разтърсиха сигурността в Червено море и много търговски кораби отказаха да преминават от там от страх, че могат да бъдат нападнати. В момента погледите са насочени и към Ливан, където израелската армия заяви, че готви нападение. Двете страни непрестанно си разменят огън, а опасността от допълнителна ескалация в региона все още виси.

 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини