От х:

Днес в x:

Съд шамароса ФИФА и УЕФА и даде зелена светлина на Суперлигата

Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод жалбата на клубовете, стоящи зад проекта за Суперлигата.

Според магистратите има злоупотреба с господстващо и конкурентно положение от страна на УЕФА и ФИФА, които заплашиха да санкционират клубовете, които застанаха зад идеята за този проект: "Правилата на ФИФА и УЕФА, според които всеки проект за ново клубно футболно състезание, каквото е Суперлигата, подлежи на предварително разрешение от тяхна страна и които забраняват на клубовете и играчите да участват в такова състезание под страх от санкции, са незаконни.

Съвсем очевидно организирането на турнири са икономически дейности. Поради това те трябва да се съобразяват с правилата на конкуренцията и зачитат свободите на движение, въпреки че икономическото упражняване на спорт има някои специфични характеристики, като например съществуването на асоциации, които имат определени регулаторни и контролни правомощия и правомощия за налагане на санкции“, се казва в решението на съда.

Съдът уточнява, че не е в правомощията му да коментира дали "проектът за Суперлигата трябва непременно да бъде одобрен".

Както е известно, през април 2021 година 12 клуба (Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид, Милан, Интер Милано, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал) обявиха създаването на турнира, но веднага след това повечето от тях се отказаха от идеята след заплаха от санкции от страна на УЕФА.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини