От х:

Днес в x:

С огромно мнозинство ООН одобри резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Общото събрание на ООН поиска днес с резолюция, приета с огромно мнозинство, хуманитарно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Одобрението на резолюцията бе силна демонстрация на световна подкрепа за прекратяване на войната между Израел и Хамас и показа също нарастващата изолация на САЩ и Израел, отбелязва агенцията.

Гласовете в 193-членния орган на световната организация се разпределиха по следния начин: 153 гласа "за", 10 гласа "против" и 23 гласа "въздържал се". Подкрепата бе по-голяма, отколкото за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за "хуманитарно примирие", водещо до прекратяване на военните действия, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, припомня АП.

След като миналата седмица САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН с искане за хуманитарно прекратяване на огъня, арабските и ислямските държави призоваха за извънредна сесия на Общото събрание на ООН, на която да се гласува резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, напомня АП. Но посланията на Общото събрание "също са много важни" и отразяват световното мнение, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Гласуването в Общото събрание на ООН отразява нарастващата изолация на САЩ, които отказват да се присъединят към исканията за прекратяване на огъня. Смята се, че единствено САЩ, като най-близък съюзник на Израел и най-голям негов доставчик на оръжие, може да убеди еврейската държава да приеме прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини