От х:

Днес в x:

Първи коментари след гласуването на конституционните промени на първо четене

Между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят, коментира приемането на първо четене на промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, цитиран от БТА. Промените в основния закон подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС, „против“ бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Според Борисов е важно, че трите парламентарни групи са успели да осигурят 163-ма депутати за гласуването. Борисов допълни, че е изненадан, че не цялата парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е била в залата.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че след една седмица предстои второ четене на промените в Конституцията, а на 20 декември – трето четене.

На въпрос дали ще претърпи корекции текстът, с който се ограничават правомощията на президента за съставяне на правителство, Борисов заяви, че има неща, с които могат да се съобразят, както и с президентската институция относно указите.

Страната ни трябва да продължи да предоставя военната помощ за Украйна, категоричен е Борисов. По думите му тепърва предстои обсъждане с ПП-ДБ и с ДПС на темата за отпадане двойното гражданство за министри. Според него, то трябва да отпадне, защото вече поколения българи живеят навън има много успели сред тях, които не биха искали да заменят двойното гражданство, а биха могли да бъдат успешни министри.

Относно регулаторите Борисов каза, че ще се търсят най-добрите хора. По думите му те вече не са много.

"БСП за България" са готови да припознаят предложения на президента за промени в Конституцията, коментира Корнелия Нинова. Тя заяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев, в което му е отправена покана да предостави проекта на Конституция, изготвен от президентската институция. Нинова припомни, че още по време на протестите през 2020 г. президентът Радев е обявил, че има такъв проект. Тя настоя, че сега е моментът да го покаже и увери, че добрите предложения ще бъдат внесени от народни представители от "БСП за България".

"Дебатът потвърди, че това е един фалшив разговор за фейк Конституция. За нас е успех, че накарахме вносителите на проекта на Конституция да си признаят, че между първо и второ четене нито един от сегашните текстове няма да остане в този вид", коментира Нинова, цитирана от БТА и визира запазването на 3 март като национален празник. По думите й съдебната реформа ще бъде напълно прекроена от това, което стои в момента в предложението за Конституция и служебният кабинет ще бъде уреден по друг начин. Според нея са се показали и нови пукнатини вътре в "сглобката" за това, което ще се случва между първо и второ четене.

Нинова посочи, че от "БСП за България" организират среща идния вторник с конституционалисти, юристи и народни представители, които в Седмото Велико Народно събрание са създали сега действащата Конституция.

Всичко зависи от конституционните промени и днес ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, да чуе рационални критики и ще работи за подобряване на проекта, гласи коментарът на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той изрази надежда, че промените в Конституцията ще доведат до това България да има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим, и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото. Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Те са необходима рамка, база, но ние ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми, и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа, допълни Христо Иванов.

Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на висшия прокурорски съвет, в този съвет ще надделее парламентарната, обществената квота, смята Иванов. По дебата за двойното гражданство той посочи, че се търси най-доброто решение. Има аргументи да остане само за министри и само за депутати, коментира Иванов.

Днес беше основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме последните две години, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Цитиран от БТА той заяви: Това, което искам да кажа на всички българи е, че с тази Конституция сега никой от нас не е доволен от нивото на справедливост в нашето общество. Това, че се правят тези промени е реална стъпка напред да имаме промяна в основните взаимовръзки в обществото и надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост.

Промените в Конституцията ще минат на трето четене до Коледа, каза пред журналисти председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той отговори отрицателно на въпроса дали  предложението за изменение на двойното гражданство е на ДПС.

Относно регулаторите Пеевски заяви, че се водят разговори и няма уточняване на квоти.  

По отношение на промяна на датата на националния празник Пеевски заяви, че щом ГЕРБ не подкрепят такава промяна, без тях това не може да се случи.

С днешното гласуване на конституционните промени в Народното събрание направихме важна крачка напред към осъществяването на реформата в правосъдната система, а оттам и модернизирането на България. Това написа министърът на правосъдието Атанас Славов в профила си във Фейсбук по повод гласуваните днес от парламента на първо четене промени в Конституцията."Това е дебат дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде уважаван, а неговите достойнство и права ще бъдат зачитани", посочва министър Атанас Славов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини