От х:

Днес в x:

България оттегли кандидатурата си за домакин на COP29 и подкрепи Азербейджан

България официално оттегли кандидатурата си за домакинство на срещата на върха на ООН за климата следващата година (COP29).
Азербайджан вероятно ще поеме домакинството, след като получи подкрепата на България и Армения."В духа на добра воля и в името на една успешна Конференция за климата, чийто домакин е Източноевропейската група, Република България оттегля кандидатурата си за домакин на COP29 и е готова за ползотворно сътрудничество с Домакина и Председателството, което ще бъде избрано с акламация. Ето защо ние изразяваме своята подкрепа за кандидатурата на Република Азербайджан, като я приканваме да обмисли това сътрудничество по възможно най-споделен и приобщаващ начин, в духа на доброто разбирателство между всички държави в региона", заявиха от Министерството на околната среда и водите.

"България приветства постигнатото на най-високо политическо равнище споразумение между правителствата на Армения и Азербайджан за провеждане на 29-ата Конференция на страните по РКООНИК (COP29) в Република Азербайджан. Това е конструктивният подход, към който всички държави в източноевропейската група се стремим, и решение, което запазва председателството на COP в рамките на групата. Сега фокусът се премества върху приоритетите, предизвикателствата и най-добрите интереси на 23-те страни от нашия регион", се казва още в съобщението. COP, или Конференцията на страните към климатичния орган на ООН, се провежда всяка година в различен регион, като Азия избра Дубай.

Догодина е ред на Източна Европа и Русия. Под натиска на Запада заради нахлуването в Украйна, Москва се противопостави на българската кандидатура, заявявайки, че нито една членка на Европейския съюз не трябва да поема контрола над климатичната конференция.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини