От х:

Днес в x:

Старите занаяти от Хасково ще разказват история в къщата на Христодул Шишманов

    Старите занаяти от Хасково и региона ще имат нов свой кът, след ремонта на Шишмановата къща, който вече започна.

    На терен са майсторите, които ще направят вътрешно обновяване на едно от местните възрожденски бижута-къщата, принадлежала на един от най-богатите търговци в Хасково - Христодул Вълчев Шишманов. Сградата е от средата на 19-и век. Ремонт в нея не е правен повече от 20 години.

    Последно Шишмановата къща, която е паметник на културата с местно значение, е била реновирана по проект „Красива България“ през 2004 година. Тогава е сложен вътрешен цокъл, без съответното разрешително от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Преди настоящия ремонт комисията от института е дала предписание цокълът да се премахне. Предвиждат се и ремонти по-фасадата на сградата, но те ще са в последващ етап, обясни директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. Шишмановата къща е обект към музея. Заради лошото й състояние обаче години наред красотата й стоя под ключ.

    Сега ремонтът се осъществява по големия проект “Ревита“ по Програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В него музеят си партнира с неправителствената организация „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и партньор от Исландия. Общото финансиране по разработката, която е многокомпонентна, е за близо 780 хил.лв. 

    По същия проект има заделено финансиране за ремонта на друга от знаковите сгради на възрожденско Хасково-Кирковото училище, известно още като Синята къща, в което работата вече започна. Цялостно обновяване с друга част от сумата се прави и на зала „Етнография“ в РИМ-Хасково. Там ремонтните работи също стартираха, но впоследствие спряха заради недобро изпълнение на поетите ангажименти от страна на строителя. Пенко Добрев уточни, че е пусната нова обществена поръчка за довършване на ремонта.

    А след като Христодул -Шишмановата къща е готова, в нея ще бъдат позиционирани кътове, които ще представят старите местни занаяти. И преди години, когато все още функционираше, в Шишмановата къща се помещаваше експозицията „Домашни занаяти в Хасковския край“, представяна от обработката на вълна, тъкачеството, сученето на коприна и преденето на памук. Сега тя ще бъде разширена. Ще има и пространства, където децата ще могат да се включват в различни работилници. „Този проект е важен, не само защото ще успеем да укрепим една от знаковите архитектурни забележителности на старо Хасково, но и защото съвременните деца ще могат да се докоснат до бита и културата на своите пра-пра-пра баби.“, посочи Пенко Добрев.

    По проект „Ревита“ се организират различни работилници за ръкоделия, като първите уроци по тъкане показаха, че децата действително проявяват любопитство към старите занаяти, много от които днес няма къде да видят на живо.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини