От х:

Днес в x:

Илон Мъск: Заради изкуствения интелект, на човечеството вече няма да му се налага да работи

Илон Мъск заяви, че изкуственият интелект ще доведе до това, че на човечеството вече няма да му се налага да работи, а основният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота, съобщи Би Би Си.

Американският милиардер обсъди темата с британския премиер Риши Сунак по време на на среща на високо равнище, посветена на регулирането на изкуствения интелект.

Първата по рода си среща на върха се проведе в Блетчли Парк в Бъкингамшър, Великобритания. В продължение на два дни технологични ръководители, експерти и политици обсъждаха основите на регулирането и безопасното използване на технологиите за изкуствен интелект.

По време на срещата на върха няколко големи технологични компании и държави подписаха доброволно споразумение, което позволява на правителствата да тестват най-новите модели на изкуствен интелект за рискове за социалната стабилност и националната сигурност.

Към договора се присъединиха редица големи технологични компании, сред които OpenAI, Google DeepMind, Amazon, Mistral, Microsoft и Meta.

На въпрос на британския премиер какво мисли за инициативата, собственикът на социалната платформа "Екс" изрази своята подкрепа, защото, както се изрази той, "през годините разбрахме, че е хубаво да има рефери".

Илон Мъск смята, че едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота.

Близък приятел и най-добрият учител

Илон Мъск неведнъж е говорил за опасностите от изкуствения интелект - малко преди срещата на върха той отправи предупреждение, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човечеството.

Наред с други неща, Сунак и Мъск обсъдиха потенциалните ползи от изкуствения интелект.

"Един от синовете ми трудно намира приятели: в това отношение приятел под формата на изкуствен интелект би могъл да бъде чудесно решение за него", призна Мъск. Според милиардера в областта на образованието изкуственият интелект може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

В търсене на смисъла на живота

Илон Мъск вярва, че в бъдеще развитието на изкуствения интелект ще доведе до това, че на хората вече няма да им се налага да работят.

"Свидетели сме на най-разрушителната сила в историята. Ще дойде ден, когато вече няма да е необходимо да работите - ще можете да работите за собствено удоволствие, но изкуственият интелект ще може да прави абсолютно всичко", прогнозира той.

"Това има своите плюсове и минуси", продължи Мъск. "Едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота."


Илон Мъск подкрепи поканата на Великобритания за участие на представител на Китай в срещата на върха, като отбеляза, че "ако те не участват, няма смисъл от тази [среща на върха]". Тази среща на върха ще остане в историята като много важна, добави той.


През март тази година Мъск, заедно с други водещи фигури в областта на разработването на изкуствен интелект, подписа отворено писмо, в което предложи да се направи пауза в развитието на този вид технологии, докато бъдат разработени и въведени в употреба надеждни протоколи за сигурност.


Критиците обаче предполагат, че този ход може да е опит за печелене на време, тъй като милиардерът се опитва да настигне OpenAI, която придоби известност в сектора, след като пусна своя чатбот ChatGPT преди почти година, пише в."Файненшъл таймс".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини