От х:

Днес в x:

Системите за изкуствен интелект вече консумират повече енергия от малки държави

Изкуственият интелект (ИИ) бързо преобразява ежедневието ни, като променя начина, по който обработваме информация, и като ни предоставя достъп до професионални инструменти в домовете. Това засилено използване на ИИ обаче е свързано със значителна цена - потреблението на електроенергия. Въпреки че мнозина разглеждат ИИ като поредната компютърна програма, в действителност той е сложен набор от функции, които преминават през всички възможни комбинации. Сега нов доклад на Schneider Electric показва, че системите за изкуствен интелект вече консумират 4.3 гигавата (ГВт) електроенергия в световен мащаб, което е подобно на потреблението на енергия на малка държава.

Според проучването, въпреки че генеративният ИИ съществува от по-малко от година, потреблението му на електроенергия бързо нараства поради повишеното търсене. Освен това с годишен темп на растеж от 26 - 36% ИИ потенциално може да представлява забележителна част от световното потребление на електроенергия от 13.5 до 20 GW до 2028 г. и до 2028 г. центровете за данни като цяло могат да консумират до 90 GW електроенергия.

Понастоящем обучението на ИИ и работните натоварвания се разпределят в съотношение 20:80. И въпреки че обучението е по-енергоемко, работните натоварвания в крайна сметка ще ги надминат, тъй като компаниите се приспособяват към своите модели на ИИ. Това разместване обаче прави трудно прогнозирането на бъдещото потребление на енергия, тъй като и двете задачи имат различни изисквания към мощността.

Има и още един проблем, който винаги е бил очевиден при центровете за данни, и това е охлаждането. Това е така, защото работата на тези модели на ИИ генерира значително количество топлина, което създава риск за безопасността и от преждевременна повреда на компонентите. В резултат на това охладителните системи, макар и от съществено значение, са енергоемки и често разчитат на значително използване на вода. Тази силна зависимост от водата привлече вниманието на експертите, тъй като центровете за данни често пренасочват и променят водните източници, за да посрещнат нуждите си от охлаждане.

Въпреки че понастоящем няма решения на предизвикателствата, свързани с охлаждането, в доклада се препоръчва центровете за данни да преминат от конвенционалното разпределение на 120/208 V към по-стабилното 240/415 V, което може по-добре да поеме високата консумация на енергия, свързана със системите за изкуствен интелект.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини