От х:

Днес в x:

ЦИК отказа да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си от вчера за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини. Това стана известно на заседание на комисията днес. 

В началото на заседанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини. Предложението му не беше прието от членовете на ЦИК. 

Като мотив той посочи, получена информация , че на интернет страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) е публикувано решение, с което трите институции - МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, удостоверяват  съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Аз съм за стабилност на органите на управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред, каза в обяснение на отрицателен вот Севинч Солакова. 

ЦИК, като орган по управление на изборите, е призвана да управлява изборния процес, като внася стабилност, последователност, спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се произведат едни спокойни, честни и прозрачни избори, каза Йорданка Ганчева. Всички решения и по ИК се оспорват пред ВАС. Разглеждането и отмяна на решението би внесло хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска, добави тя. 

Цветозар Томов се съгласи с Ганчева, че се е създал хаос покрай произвеждането на местния вот, но, по думите му, това е в резултат на вчерашното решение на ЦИК. Това поставя в много тежка ситуация Централната избирателна комисия относно възможностите да организира безпроблемно предстоящите избори, посочи Томов. Той посочи, че преразглеждането на това решение е било последната възможност членовете на ЦИК да постъпят по начин, по който да запазят престижа и авторитета на комисията в обществото. 

По време на заседанието беше посочено, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините. Решението не е подписано от министъра на електронното управление, а от заместник-министър Михаил Стойнов и е постъпило в ЦИК в 21: 26 ч. каза Емил Войнов. 

По-рано днес премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет заяви, че ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на ДАНС, каза той.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини