От х:

Днес в x:

Тийнейджърка се отправи на самотно околосветско плаване

16-годишната Аби Съндърланд се отправи в самотно околосветско пътешествие. В неделя калифорнийката отплува с яхтата „Уайлд айз” и ако пътуването и приключи успешно, тя ще бъде най-младия мореплавател, извършил подобно плаване.

Според плана Аби (Abby Sunderland) ще прекара на вода около 6 месеца. Тя ще поддържа връзка със света по сателитен телефон и ще води блог -  abbysunderland.com.

Аби е второто от седемте деца в семейството. Интересува се от яхти, приключения, изкуство и животни. Преди Аби рекордьор бе брат и Зак. Той бе на 17, когато обиколи света с яхтата си за малко повече от година. Неговият рекорд е от юни 2009 г. Обаче закратко - твърде скоро рекордът бе подобрен, през август същата година, от 17-годишния британец Майк Перхам (Mike Perham). Той е и най-младия мореплавател, обиколил света сам с яхта – за 9 месеца.

Рекордът за тийнейджър - самотен мореплавател, бе атакуван през есента на 2009 г. от холандката Лауре Декер (Laure Dekker). Поради крехката и възраст – 14 години, съдът и забрани да извърши околосветско плаване и разпореди да изкара учебната година докрай.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини