От х:

Днес в x:

16-годишната Лаура Декер завърши самотното си околосветско плаване

Лаура Декер, 16-годишната самотна мореплавателка, завърши успешно околосветското си пътешествие. С двумачтовата си платноходна яхта „Guppy” тя акостира на карибския остров Сен Мартен на 21 януари, точно година след като отплава оттам.


На сайта си най-младата дама, обиколила сама по вода нашата планета, пише, че пътешествието е преминало чудесно и тя е много щастлива. Нейното постижение няма да бъде вписано в Рекордите на Гинес, както и друг подобен рекорд, поставен от непълнолетен, от Гинес ги определят като „неуместни”.


Всъщност Лаура от 14-годишна планира това околосветско и среща спънки от различни инстанции с цел да я защитят. Родителите й още от самото начало не били против самотното пътешествие – дъщеря им е родена по време на плаване и първите четири години от живота си е прекарала на яхта. Но не така приемат начинанието на тийнейджърката от службите за защита на детето. В крайна сметка съдът забрани пътешествието с мотива, че може да се отрази на развитието на Лаура. Тогава тя избяга с яхтата, бе издирвана, открита на Сен Мартен след няколко дни и върната в дома си. Това бе през 2009 г. На следващата година защитниците на правата на децата поискаха да се удължи забраната на околосветското пътуване на Лаура, но този път съдът взе страната на младата мореплавателка. Така на 20 януари 2011 тя се отправи сама по вълните с яхтата „Guppy”.

Пътуването на Лаура. Снимките са от www.lauradekker.nl
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини