От х:

Днес в x:

Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова.

Предложението бе направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе изготвено въз основа на доклад от тематична ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП) от 1 януари 2022 г. -  до 31 юли тази година.

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е извършил 58 проверки на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ заради пропуски в работата.

В предложението се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на административния ръководител на СРП засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт. 

Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.  

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини