От х:

Днес в x:

Инициативата на държавата за евтини храни: Никой не се е срещал с производителите

Ефективна ли ще е инициативата на икономическото министерство за по-достъпни цени на основните храни? Темата коментираха по БНТ Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" и Димитър Зоров – председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Николов проблемът с цените не е икономически, а социален.

"Ако имаме икономически проблем, той не е управленски, а конкурентен. С него трябва да се занимава КЗК, за да и увери, че няма различни непозволени практики и съглашения на пазара. Оттам нататък оставяме пазар на мира и търсим социална политика, която подпомага хората в най-неравностойно положение".

Димитър Зоров коментира, че никой от икономическото министерство не се е срещал с производителите, за да обясни какво трябва да се направи, да се оценят плюсовете и минусите на мярката.

"Това е едно добро начинание, поне хубаво звучи. Единствената възможност за реализация е, че от морална гледна точка търговците трябва по някакъв начин да намалят своите надценки. Не знаем за чия сметка ще остане това - ако смятат, че трябва за го поеме най-ощетяваната част от тази верига - млекопреработвателната, мога да ви кажа, че ситуацията там е катастрофална. Всички ферми с над 150 животни колят".

Няма как години наред производството да намалява, да няма подпомагане и да очакваме по-ниски цени в магазините, коментираха двамата.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини