От х:

Днес в x:

Мотивират над 1 млн. неактивни българи да работят и улесняват вноса на работна ръка от чужбина

Неактивните лица на възраст между 15 и 64 години у нас са един милион и петдесет хиляди души, а младите хора, които нито учат, нито работят, на възраст от 15 до 29 години са 144 400, каза във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, като допълни, че това са обобщени данни от миналата година.

Министърът присъства на откриването на кариерен форум във Велико Търново в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“, организиран от Агенцията по заетостта.

Един от начините, по които можем да подобрим социалното положение в България, е заетостта, затова обръщаме внимание на една много важна целева група, тази на неактивните хора, които нямат мотивация и личен пример да потърсят работа, посочи министър Шалапатова. Целта е всички структури на Министерството на труда и социалната политика заедно да убедят неактивните лица да не разчитат на помощи, а да получат мотивация да излязат от тази пасивна роля и да започнат работа, каза тя.

От една страна, говорим за хора с увреждания, които се нуждаят от адаптирана работна среда, в тази връзка са разработени различни мерки, които да бъдат в полза и на двете страни. Към младите хора ние прилагаме индивидуален подход чрез ментори и медиатори, които да ги активират. Чрез подобни кариерни форуми младите хора се срещат със своите потенциални работодатели лице в лице и могат да направят своя избор, отбеляза тя.

По отношение на квалификацията и преквалификацията на трудещите се в министерството са разписани множество мерки, сред които основната е свързана с повишаване на дигиталната компетентност на хората, за да могат те да останат на трудовия пазар. Втората мярка е улесняването на „вноса“ на работна ръка от чужбина, след като са изчерпани възможностите за активирането на българските граждани. В тази връзка е създадена работна група в координация с МВР, МВнР, Министерството на икономиката и много други институции, за да бъде въведена и тази мярка, която е трябвало да стартира преди много време. Когато планът бъде готов, той ще бъде представен пред обществеността. Социалният диалог стои в основата на нашата работа, каза министърът и подчерта, че всеки месец се провеждат срещи и със синдикалните, и с работодателските организации, целта е за всяко работно място да има достойно възнаграждение.

Кариерният форум беше открит от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той пожела на близо 27 работодатели, заявили участие в него, да могат да попълнят екипите си с работници и служители, които да отговарят на желаната от тях квалификация, а търсещите работа да направят своя избор. Освен директните срещи, форумът предвижда и кариерни работилници и ателиета.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини