От х:

Днес в x:

"Хамас" призова жителите на Газа да не се поддават на призивите на Израел за евакуация

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" призова жителите на Газа да не се поддават на призивите на Израел за евакуация от северната част на анклава, съобщават световните агенции.

"Нашият палестински народ… отхвърля заплахите, отправяни от окупационните лидери, и призивите им към палестинците в Газа да напуснат домовете си и да се преместят на юг или в Египет", заяви Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на "Хамас", в изявление, изпратено по електронната поща на новинарския отдел на американската телевизия NBC News.

По-рано израелската армия нареди цивилните да напуснат град Газа и да се евакуират на юг, припомня Асошиейтед прес. В крайбрежната територия, чиято дължина е едва 40 километра, живеят 2 300 000 палестинци.  

Според наблюдатели на конфликта Израел неизбежно ще предприеме сухопътна офанзива. Израелските сили за отбрана заявиха, че ще през следващите дни ще действат със "значителна сила" в Газа. 

Говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус каза, че военните "ще положат много усилия, за да избегнат нараняването на цивилни". "Ръководейки се от разбирането, че тук има цивилни, които не са наши врагове и не искаме да ги атакуваме, ги молим да се евакуират", допълни той.

Източници от силите за сигурност в Газа твърдят, че цивилните биват възпрепятствани да напускат северната част на Газа, пише ДПА. Очевидци в палестинския анклав разказват, че бойци от "Хамас" са спрели няколко местни жители и са им наредили да се върнат обратно на север. Паниката там се засилва, а никой не дава на хората ясни инструкции как да действат, допълва германската информационна агенция. 

Днес "Хамас“ заяви, че при тежките бомбардировки на Израел в ивицата Газа са загинали 13 заложници, държани от групировката, пише АП. Сред тях и чужденци, допълни ислямистката организация, без обаче да оповестява националността на загиналите. 

Информацията не е потвърдена от Израел, отбелязва АП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини