От х:

Днес в x:

Морски малчо пак разплака Черноморския флот - удари ракетоносеца Буян-М и кораба Павел Державин

Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съвместно с Военноморските сили, са атакували ракетоносеца "Буян-М" и големия кораб "Павел Державин" с експериментални морски дронове.

Става дума за разработката "Морски малчо". Това е експериментален образец на морски дрон, който е способен да се движи дори при буря, криейки се от откриване зад високи вълни.

Източници от СБУ все още не са разкрили подробности, но отбелязват, че от "момченцето им" едва е успяла да се спаси руската подводница "Алроса".

"След първата детонация руските миночистачи и водолази не успяха да открият нашето ноу-хау. Вчерашният ден беше късметлийски за подводницата "Алроса", която засега успява да избегне нашите разработки. Носителят на крилати ракети "Буян" обаче не можа да повтори "подвига" на "Алроса", затова днес беше ударен на рейда на Севастопол от експерименталното въоръжение на "Морски малчо". СБУ предупреждава руснаците - не минавайте през украински води, ако искате да запазите поне някакви остатъци от флота си", каза източник от службата, ръководена от Васил Малюк.

Тази сутрин стана ясно, че руски кораб е взривен на рейд край Севастопол.

Както съобщава Телеграм каналът Кримски вятър и съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко, жителите на центъра на града са чули тънен, а алармите на автомобилите са се включили.

По предварителни данни е взривен и дими малкият ракетен кораб "Буян-М" от проекта 21631. Плавателният съд е носител на крилати ракети "Калибър".

Миночистач по проекта 266 е напуснал Севастопол и се насочил към мястото на инцидента. Руснаците не коментират нищо.

Според Кримски вятър на мястото на експлозията е долетял и хеликоптер. Ранените и загиналите са евакуирани. В Телеграм се появиха видеа как лекари поемат пострадалите моряци.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев обясни, че взривове няма, а „силните звуци в района на Северния кей били заради учение“.

„В Черно море се провеждат и учения по търсене и спасяване“, уверява той.

Преди ден се появи и информация, че големият патрулен кораб на руския Черноморски флот "Павел Державин" може да се е натъкнал на мина край временно окупирания Севастопол.

Украинските морски сили потвърдиха, че "Павел Державин" е бил повреден в Черно море, но не дадоха каквито и да е подробности.

През първата половина на септември ВСУ с ракети удариха големия десантен кораб „Минск“ и подводницата „Ростов на Дон“. Това принуди руските нашественици да преместят своите десантни кораби в Азовско море.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини