От х:

Днес в x:

Режисьорът на „Формулата на Тео“ представя „Ваклуш“ в Хасково

Изображение 1 от 4

    Документалният филм „Ваклуш“ ще бъде показан в Хасково на 13 октомври в Младежкия център. Прожекцията е безплатна и започва в 18.00 часа. Лентата на режисьора Николай Василев е най-гледаната в документалната селекция на София филм фест тази година.

    Филмът е посветен на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев – една от най-енигматичните личности на България. Сниман е в периода 1998-2022 година и разказва за житейския път и идеите му с много не показвани архивни кадри.

    Ваклуш Толев не определя учението си като наука или нова религия. Според него мъдростта, която е интуиция и рефлекс за истина, съчетава постиженията и на двете – ума и сърцето. Бог и еволюцията не си противоречат, убеден е той. Бог има, но е вътре в човека. Това е и основната концепция в учението му – че човекът е Бог в развитие.

    Сред участниците във филма са президентът Петър Стоянов, бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист.

    Режисьорът на филма „Ваклуш“ - Николай Василев - е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини