От х:

Днес в x:

2023 ще бъде най-горещата в историята, прогнозира Европейската служба за климатичните промени

Настоящата година е на път да се превърне в най-горещата в историята, съобщи в четвъртък Европейската служба за климатичните промени „Коперник“, цитирана от ДПА.

Най-горещият септември в световен мащаб в историята последва лятото с рекордни температури през тази година, обявиха от „Коперник“. Температурите през септември тази година са били с половин градус по-високи, отколкото през предишния най-горещ септември, и с почти цял градус по-високи, отколкото през средния септември между 1991 и 2020 г.

Учените твърдят, че изменението на климата в съчетание с появата през тази година на климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, са допринесли за последните рекордни температури.

„Безпрецедентните за времето на годината температури, наблюдавани през септември след рекордно лято счупиха рекордите с извънредно много“, каза Саманта Бърджес, заместник-директор на „Коперник“. Температурите през 2023 г. вече са напът да бъдат с 1,4 градуса по Целзий по-високи от средните температури в прединдустриалния период, каза тя. Това е само с 0,1 градуса под целта, поставена от Парижкото споразумение за климата, което има задача да ограничи затоплянето до 1,5 градуса до края на века. През септември обаче то вече беше с 1,75 градуса повече от референтния прединдустриален период от 1850 до 1900 г.

„Два месеца преди Световната конференция на ООН по въпросите на климата (COP28) усещането за спешност на амбициозните действия в областта на климата никога не е било по-критично“, добави Бърджес.

Антарктическият морски лед също достигна исторически минимум през септември, като покрива с 9% по-малка площ, отколкото средно за периода 1991-2020 г. В Арктика морският лед през септември е бил на петото си най-ниско ниво.

По отношение на валежите картината през септември беше смесена. В големи части на Западна Европа паднаха повече дъждове от обичайното, а в Гърция и Либия имаше наводнения в резултат на бурята „Даниел“ - тропически циклон, който връхлетя Средиземно море. В други части на Европа, САЩ, Мексико, Централна Азия и Австралия обаче беше отбелязан най-сухият септември от началото на записите.

Европейската служба за промените на климата „Коперник“ редовно публикува данни за температурата на земната повърхност, ледената покривка на моретата и данните за валежите. Констатациите се основават на компютърно генерирани анализи, които включват хиляди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини