От х:

Днес в x:

Частна колекция показва за първи път пред публика платна на Атанас Шаренков

    Един от емблематичните за Хасково художници-Атанас Шаренков е представен с 53 свои платна в градската художествена галерия, която носи неговото име.

    Работите му са част от колекцията на хасковлията Хубен Стефанов. Изложбата е посветена на 80-годишнина от рождението на Шаренков, които ще се навършат на 21 ноември, каза директорът на галерията Татяна Форева. Събитието е откриващо по проекта на галерията "Културно разнообразие в Хасково". По него ще има още една изложба, а гостите на настоящата ще получат пъзели с отпечатани картини от богатия фонд на галерията. С финансиране по проекта е закупено и ново окачване за картините, което вече е поставено в галерията.

    Колекционерът Хубен Стефанов е събирал години наред картините на Шаренков, които са от ранния му период-60-те, 70-те години на миналия век. Повечето от платната са живописни. Сред тях има и непоказвани досега пред широка публика. Голяма част от сюжетите са от региона на Хасково и показват красотите на южния край, но и индустриалното му развитие. Сред картините са и два автопортрета на художника, които той е рисувал като ученик и в студентските си години и са любими на собственика на колекцията. Сред любопитните платна са и портрет на състудентка на Атанас Шаренков, както и на неговата баба.

    Всички картини в изложбата са абсолютно автентични със своите паспарту и рамките си.

    Има отпечатъка на времето, но дарбата не можеш да я скриеш. Именно тази автентичност носи допълнителната магия, смята Хубен Стефанов. Той показва гърбовете на някои от картините, които са облепени от Шаренков със стари вестници, което дава допълнително информация и за времето, когато са рисувани.

    Идеята на колекционера е тази изложба да сложи начало на поредица и всяка година да се отбелязват големите художници, които са работили в Хасково от различните поколения.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини