От х:

Днес в x:

8 °C

Разходка из старо Хасково в картини

  Разходка в минало време из Хасково в картини. Това може да си подарите в днешния празничен ден, ако посетите галерия „Форум“. В изложбената залата вече е подредена колекцията от картини на поета Хубен Стефанов „Хасково от миналото“. Откриването е в 17,30 часа днес.

  Колекционерът показва 35 платна на 16 хасковски майстори от различни периоди- от Втората световна война до 90-те години на миналия век и събирани по различно време. Част от тях са били открити от баща му. По-интензивно колекцията е формирана през последните две години. 

  Всички картини са получени със съдействието на близките на художниците. Някои са откупки, други-подарък от роднините на майсторите на четката. По-голямата част от картините в частната колекция са масло, има и няколко акварела.

  Представени са най-много работи на корифея на хасковската живописна школа- Христо Форев. „Христо Форев за мен е една епоха за изобразителното изкуство в Хасково. Затова е и най-силно представен в моята колекция.“, отбеляза собственикът на картините Хубен Стефанов. От академиците в изложбата има творби на Ивайло Горанов, на Николай Колев-Коки, представени с картина са и семейство Ани и Николай Несторови...В изложбата Атанас Шаренков е включен с две свои младежки работи, правени още докато е студент -„Царквата св. Богородица“ и „Старият Байсейн“, които обаче са много поетични, много фини неща, коментира колекционерът.

  Сред любимите картини в колекцията си  Стефан Хубенов посочва едно от платната, с които и по най-странния начин се е сдобил. Това е картината „Бамбука“ на Иван Шекеров, на която е изобразено емблематичното за хасковци заведение. Картината е купена през 1991 година от магазин за битови принадлежности.

  Сред дарителите в корекцията са семейство Тинчеви, Татяна Форева, Антоанета Станчева, която е подарила картина на Николай Борев.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   Чо
   Чочо
   3 -2
   17:32, 6 сеп 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
   Чо
   Чочо
   1 -1
   17:32, 6 сеп 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Ма
   малко нещо знаещ
   9 -9
   19:50, 6 сеп 2019
   Изложбата си струваше определено. Странно е при това положение защо не присъстваха кметът и областният управител, които сутринта се дублираха на площада.. Само защото Хубен е в списъка кандидат съветници от БСП ли? Ами въпреки това самотния представител на ГЕРБ, предан радетел на културата в града господин Шалапатов бе там. Не е хубаво да се политизира изложбата, тя отразява Хасково през годините, а то е на всички. Успех Хубене, успех Шалапатов! Дано и двамата да станете съветници и да издигате културата високо-високо, а не да е на нивото на вестник "Каунь" на Янко Митев. Ние се гордеем, че сме хасковлии.
  • 4
   Ку
   кУратора митев
   12 -6
   20:08, 6 сеп 2019
   Какво старо Хасково половината картини са от къщя и поля, които може да са от Хасково, може да са от родното Татарево на Хубен или Бориславци на Шалапатов. Какви хасковлии са тези селяндури? А вестник "Каунь" отдавна е институция в Хасково. Талибаните пак вдигнаха глави, Не трябва ли Шалапатов да е съветник от БСП , а Хубен от ГЕРБ.? Вече се обърках от толкова промени на партийната им идентичност. Не бил ходил кмета и областния управител, ми то изложбата няма ниво за такова посещение . Разбрах, че са били обаче веселите пенсионери от клуба по българо-съвеЦка дружба. Алооооо , герберите, Шалапатов ваш представител ли е на изложбата или самосиндикално я е посетил?
   • Ив
    иван
    4 -4
    02:11, 7 сеп 2019
    Отивай в Болярово докато не е късно.
  • 5
   Ма
   малко нещо знаещ
   1 -12
   20:40, 6 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ян
    Янко Митев
    5 0
    09:28, 7 сеп 2019
    Шалапатов стига си писъл под чуждо име!
  • 6
   По
   Поет
   3 -12
   22:43, 6 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   Ем
   Еманципатор
   8 -3
   08:20, 7 сеп 2019
   Е,това е вече комунизъм,пишман дюлгерин и пишман "поет"били флагман на културата.То пък една култура,че и с двама флагмани-исполини.
  • 8
   Ян
   Янко Митев
   6 -2
   09:02, 7 сеп 2019
   Видях изложбата.Добра е! Чест прави на Хубенов че е реставрирал голяма част от картините.Преоткрих Форев, възхитих се на Динко Динев, на Коки ще забравя някой Имаше и ученически работи от Иво Горанов.Изложбата предизвиква умиление и припомня художници които отдавна ги няма а бяха цвят в нашия град.Вярно че е в предизборна обстановка но това не ме дразни.Лошото е че Хубен Стефанов се явява като агент на Шалапатов в редиците на БСП а това си е гнусотия.Поздравявам го за изложбата....препоръчвам му да не се занимава с културата на Хасково ...не му е там силата....
  • 9
   Ту
   Тутурути
   3 -2
   16:28, 7 сеп 2019
   Абе хора, ако няма с какво да си чоплите мозъка, по-добре си вземете клечка за зъби да ги изчистите, че гнусните Ви коментари са ги зацапали. И ако нямате огледало да се видите... по-добре елате в галерията. Там има много за гледане. И какво общо има с изложбата политическите пристрастия на хората. Колекцията е идея, осъществена и реализирана от Хубен Стефанов. Усилията му да събере, съхрани и покаже историята на града ни, са уникални. Поздравления! Другите могат само да се учат от него.
  • 10
   Аз
   Аз
   1 -1
   22:39, 7 сеп 2019
   Омаскарихте една голяма и похвална проява на единственният истински колекционер на хасковското изобразително изкуство хубин стефанов, факта, че той се е бръкнал дълбоко в джоба си за да събере хасковските майстори повечето ни напоснали вече е напълно алтуистрична постъпка. От тази изява той не очаква материални облаги освен разходи, за голяма част от тези картини той е спасител, като е разходвал допълнително пари за реставрацията им за прерамкирането им още веднъж показва неговата идеалистична постъпка в името на културната памят на хасдково с която вие които го плюете от завист и глупост или го хвалите за лична облага трябва да се засрамите.
  • 11
   Пр
   Прост
   0 0
   00:30, 8 сеп 2019
   Старото са ни го казвали. В 1923 е имало само къщи, а при соца апартаменти. Сори днес как е в Хасково. Жилища, апартаменти и сие, а в кауфланд ми казват, че хора нямало. Оплаква ли се продавачите. Не всичко минало е лошо и не всичко сега е хубаво. Никога няма да забравя от последното ни море. Децата ни бяха малки, играеха си в тъмното и се указа немско дете. За говорихме се с немеца и той ми каза следното. 1990,кво искате вие, идваме от Турция и ако децата ни в тъмно.. Повече няма да ги видим.. А един българин се обади от Созопол де, аз имам братя и сестри в Турция и живеят страхотно. Имам и жилище в Бургас, но не ги слушайте, много съжалявам за Турция.. Кой както иска да си прави извод. За себе си 50 на 50, запад - юг. До 1970 е било ок и след това 0. По-добре да бяхме си преди 1944, поне имаха занаят, къщурки имахме, а сега един Бойков пищов и него го нямам
  • 12
   Со
   София
   2 0
   09:44, 8 сеп 2019
   След като му ги подаряват, ясно е, че нямат ценност. За липсата на художествена такава говори и снимката по-горе, където се вижда една работа, която впечатлява с посредственото си изпълненение. Събирането на "колекция" за две години е показателно за съмнителната преценка на "колекционера". Тук явно става въпрос повече да се покажем и да ни видят.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 24.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
  24 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  24 окт 2019
  Последни новини