От х:

Днес в x:

Разходка из старо Хасково в картини

    Разходка в минало време из Хасково в картини. Това може да си подарите в днешния празничен ден, ако посетите галерия „Форум“. В изложбената залата вече е подредена колекцията от картини на поета Хубен Стефанов „Хасково от миналото“. Откриването е в 17,30 часа днес.

    Колекционерът показва 35 платна на 16 хасковски майстори от различни периоди- от Втората световна война до 90-те години на миналия век и събирани по различно време. Част от тях са били открити от баща му. По-интензивно колекцията е формирана през последните две години. 

    Всички картини са получени със съдействието на близките на художниците. Някои са откупки, други-подарък от роднините на майсторите на четката. По-голямата част от картините в частната колекция са масло, има и няколко акварела.

    Представени са най-много работи на корифея на хасковската живописна школа- Христо Форев. „Христо Форев за мен е една епоха за изобразителното изкуство в Хасково. Затова е и най-силно представен в моята колекция.“, отбеляза собственикът на картините Хубен Стефанов. От академиците в изложбата има творби на Ивайло Горанов, на Николай Колев-Коки, представени с картина са и семейство Ани и Николай Несторови...В изложбата Атанас Шаренков е включен с две свои младежки работи, правени още докато е студент -„Царквата св. Богородица“ и „Старият Байсейн“, които обаче са много поетични, много фини неща, коментира колекционерът.

    Сред любимите картини в колекцията си  Стефан Хубенов посочва едно от платната, с които и по най-странния начин се е сдобил. Това е картината „Бамбука“ на Иван Шекеров, на която е изобразено емблематичното за хасковци заведение. Картината е купена през 1991 година от магазин за битови принадлежности.

    Сред дарителите в корекцията са семейство Тинчеви, Татяна Форева, Антоанета Станчева, която е подарила картина на Николай Борев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Чо
      Чочо
      3 -2
      17:32, 6 сеп 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Чо
      Чочо
      1 -1
      17:32, 6 сеп 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Ма
      малко нещо знаещ
      10 -9
      19:50, 6 сеп 2019
      Изложбата си струваше определено. Странно е при това положение защо не присъстваха кметът и областният управител, които сутринта се дублираха на площада.. Само защото Хубен е в списъка кандидат съветници от БСП ли? Ами въпреки това самотния представител на ГЕРБ, предан радетел на културата в града господин Шалапатов бе там. Не е хубаво да се политизира изложбата, тя отразява Хасково през годините, а то е на всички. Успех Хубене, успех Шалапатов! Дано и двамата да станете съветници и да издигате културата високо-високо, а не да е на нивото на вестник "Каунь" на Янко Митев. Ние се гордеем, че сме хасковлии.
    • 4
      Ку
      кУратора митев
      12 -6
      20:08, 6 сеп 2019
      Какво старо Хасково половината картини са от къщя и поля, които може да са от Хасково, може да са от родното Татарево на Хубен или Бориславци на Шалапатов. Какви хасковлии са тези селяндури? А вестник "Каунь" отдавна е институция в Хасково. Талибаните пак вдигнаха глави, Не трябва ли Шалапатов да е съветник от БСП , а Хубен от ГЕРБ.? Вече се обърках от толкова промени на партийната им идентичност. Не бил ходил кмета и областния управител, ми то изложбата няма ниво за такова посещение . Разбрах, че са били обаче веселите пенсионери от клуба по българо-съвеЦка дружба. Алооооо , герберите, Шалапатов ваш представител ли е на изложбата или самосиндикално я е посетил?
      • Ив
        иван
        5 -4
        02:11, 7 сеп 2019
        Отивай в Болярово докато не е късно.
    • 5
      Ма
      малко нещо знаещ
      1 -12
      20:40, 6 сеп 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ян
        Янко Митев
        5 0
        09:28, 7 сеп 2019
        Шалапатов стига си писъл под чуждо име!
    • 6
      По
      Поет
      3 -12
      22:43, 6 сеп 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 7
      Ем
      Еманципатор
      8 -3
      08:20, 7 сеп 2019
      Е,това е вече комунизъм,пишман дюлгерин и пишман "поет"били флагман на културата.То пък една култура,че и с двама флагмани-исполини.
    • 8
      Ян
      Янко Митев
      6 -2
      09:02, 7 сеп 2019
      Видях изложбата.Добра е! Чест прави на Хубенов че е реставрирал голяма част от картините.Преоткрих Форев, възхитих се на Динко Динев, на Коки ще забравя някой Имаше и ученически работи от Иво Горанов.Изложбата предизвиква умиление и припомня художници които отдавна ги няма а бяха цвят в нашия град.Вярно че е в предизборна обстановка но това не ме дразни.Лошото е че Хубен Стефанов се явява като агент на Шалапатов в редиците на БСП а това си е гнусотия.Поздравявам го за изложбата....препоръчвам му да не се занимава с културата на Хасково ...не му е там силата....
    • 9
      Ту
      Тутурути
      3 -2
      16:28, 7 сеп 2019
      Абе хора, ако няма с какво да си чоплите мозъка, по-добре си вземете клечка за зъби да ги изчистите, че гнусните Ви коментари са ги зацапали. И ако нямате огледало да се видите... по-добре елате в галерията. Там има много за гледане. И какво общо има с изложбата политическите пристрастия на хората. Колекцията е идея, осъществена и реализирана от Хубен Стефанов. Усилията му да събере, съхрани и покаже историята на града ни, са уникални. Поздравления! Другите могат само да се учат от него.
    • 10
      Аз
      Аз
      1 -1
      22:39, 7 сеп 2019
      Омаскарихте една голяма и похвална проява на единственният истински колекционер на хасковското изобразително изкуство хубин стефанов, факта, че той се е бръкнал дълбоко в джоба си за да събере хасковските майстори повечето ни напоснали вече е напълно алтуистрична постъпка. От тази изява той не очаква материални облаги освен разходи, за голяма част от тези картини той е спасител, като е разходвал допълнително пари за реставрацията им за прерамкирането им още веднъж показва неговата идеалистична постъпка в името на културната памят на хасдково с която вие които го плюете от завист и глупост или го хвалите за лична облага трябва да се засрамите.
    • 11
      Пр
      Прост
      0 0
      00:30, 8 сеп 2019
      Старото са ни го казвали. В 1923 е имало само къщи, а при соца апартаменти. Сори днес как е в Хасково. Жилища, апартаменти и сие, а в кауфланд ми казват, че хора нямало. Оплаква ли се продавачите. Не всичко минало е лошо и не всичко сега е хубаво. Никога няма да забравя от последното ни море. Децата ни бяха малки, играеха си в тъмното и се указа немско дете. За говорихме се с немеца и той ми каза следното. 1990,кво искате вие, идваме от Турция и ако децата ни в тъмно.. Повече няма да ги видим.. А един българин се обади от Созопол де, аз имам братя и сестри в Турция и живеят страхотно. Имам и жилище в Бургас, но не ги слушайте, много съжалявам за Турция.. Кой както иска да си прави извод. За себе си 50 на 50, запад - юг. До 1970 е било ок и след това 0. По-добре да бяхме си преди 1944, поне имаха занаят, къщурки имахме, а сега един Бойков пищов и него го нямам
    • 12
      Со
      София
      2 -1
      09:44, 8 сеп 2019
      След като му ги подаряват, ясно е, че нямат ценност. За липсата на художествена такава говори и снимката по-горе, където се вижда една работа, която впечатлява с посредственото си изпълненение. Събирането на "колекция" за две години е показателно за съмнителната преценка на "колекционера". Тук явно става въпрос повече да се покажем и да ни видят.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини