От х:

Днес в x:

Съдът върна на прокуратурата делото срещу ОПГ с гранични полицаи за трафик на хора

    13 души, повечето от които гранични полицаи, бяха изправени пред Окръжен съд – Хасково днес по обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на хора.

    За ръководители са сочени Николай Костов и Кирил Бисеров, като заедно с тях на подсъдимата скамейка застанаха Марин Атанасов, Димитър Димитров, Павлин Чорков, Митко Димитров, Димитър Тюфекчиев, Венцислав Василев, Атанас Стойчев, Янко Янев, Милена Милчева, Сенай Мустафа и Красимир Балджиев. Те са предимно от Свиленград и Харманли. Повечето от тях са гранични полицаи, двама са управители на фирми, има горски стражар. Те бяха защитавани от 7 адвокати. Само един от подсъдимите беше без защитник, тъй като бил болен. Той обаче заяви, че може да се справи сам и пожела да се даде ход на делото.

    Така днес в Окръжен съд - Хасково се проведе разпоредително заседание. Делото първоначално е образувано по внесен обвинителен акт на Специализираната прокуратура, която бе закрита и впоследствие бе разпределено по подсъдност на Окръжна прокуратура – Хасково.

    Според разследващите групата е действала от август 2015 г. до 6 ноември 2018 г. и е била създадена с користна цел – да получава облаги от трафика на хора.

    Някои от адвокатите настояха за прекратяване на делото и връщане на прокуратурата, тъй като са били допуснати процесуални нарушения, ограничаващи правата на защита на клиентите им.

    Председателят на тричленния съдебен състав Стратимир Димитров уважи искането. От съда информираха, че съображенията на магистрата са, че в обвинителния акт не е изложено достатъчно подробно описание на действията, чрез които всеки един от подсъдимите е извършил престъплението, в което е обвинен, както и начина на извършване. В тази връзка се констатира липса на достатъчно конкретни факти, което не позволява да се очертаят предмета на доказване на делото. Също така съдът констатира, че не са били изпълнени и указания, дадени при предходно разглеждане на делото от Софийски градски съд относно противоречия в съдържанието на обвинителния акт, касаещи целта на ОПГ - да върши престъпления в страната и чужбина, докато в обвинителния акт няма изложени факти относно целта да се вършат престъпления в чужбина.

    Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. При доказване на вина, законът предвижда наказание над 3 години затвор.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини