От х:

Днес в x:

Язовирите край Царево източени докрай, стените им - обрушени

От днес в помощ на пострадалите в Царево се включват и военни. Още от първия ден на бедствието всъщност армията е на място и военнослужещите са поддържали непрекъсната връзка с местите власти.

"Бяха приведени формированията за оказване помощ на населението при бедствия и аварии. През първия ден взехме участие в превозването на провизии до Царево от складовете на БЧК", каза флотилен адмирал Велко Велков.

Кметът на Царево Георги Лапчев съобщи, че за последните 24 часа е възстановен нормалния ритъм на живот, но щетите обаче са огромни.

"Днес ще се направи обход на абсолютно цялата територия, тъй като снощи се оказа, че има още едно мостово съоръжение, което е поддало, но не се използва толкова много, заради което нямахме и сигнали за него. Ще направим пълен анализ на всичко и съответно ще изготвим документацията за междуведомствените комисии, защото без държавата и без нейната помощ, няма как да се възстановим", обясни Георги Лапчев, кмет на община Царево.

Лапчев даде актуална информация за обстановката в града. По думите му експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста, сред които и този по пътя между Царево и Малко Търново. По думите му продължава източването на водата от язовирите. Кризисният щаб е решил тя да бъде източена докрай, защото язовирните стени са обрушени и трябва да започне тяхното реновиране.

„Армията и военните инженери ще помогнат с експертиза за мостовите съоръжения. На крайбрежната алея имаме напълно откъснато такова, ще се опитаме да го премостим, за да имаме достъп до квартал „Василико”, допълни градоначалникът. Токът е пуснат към всички населени места, каза още Лапчев. Той увери, че навсякъде има вода, но и днес важи забраната за пиенето ѝ.

Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи кметът на Царево. Няма откъснати села, има достъпност до всяко от тях, каза още Георги Лапчев. Въпреки че няма нови сигнали за изчезнали хора, издирвателните дейности продължават и днес. Според него няма опасност от екологична катастрофа, но всеки един евентуален сигнал ще бъде проверен.

Лапчев коментира и въпроса били ли са включени системите за ранно оповестяване при бедствие. По думите му те са били активирани четири пъти, и то още при силния дъжд, преди да има наличие на приливна вълна.

Има открита сметка за дарения към Община Царево, която е публикувана на сайта на институцията.

Той е убеден, че помощта ще дойде навреме и днес ще докладва лично на премиера Николай Денков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини