От х:

Днес в x:

Украйна каза, че е пробила първата линия на руската отбрана. Какво означава това

Украинските сили казаха, че са пробили първата отбранителна линия на руските окупатори в Запорожка област. Какво значи това, на какво се дължи и как могат да се развият събитията на бойното поле?

През последните седмици от фронтовата линия в Южна Украйна идват все повече обнадеждаващи новини за украинците, а паниката се засилва в руските Телеграм канали.

Три месеца след началото на контраофанзивата Украйна съобщава за по-значителни успехи на юг. Все повече анализатори се съмняват в реалността на целите, които Украйна си е поставила в тази война на изтощение.

Други обаче питат дали на този този етап от настъплението трябва да се съди за ефективността на действията на украинската армия, като се отчитат разстоянията, изминати от нейните войски, и квадратните километри отвоювани територии.

Наскоро украинските въоръжени сили, в резултат на методични действия, успяха да се доближат до изградената основна отбранителна линия от руската армия в южната част на страната. Украинската армия съобщи, че е успяла да пробие първата руска отбранителна линия в Запорожка област.

Украинските сили предприемат дързък ход на южния фронт, пробивайки руското укрепление в посока Токмак, докато Русия се бори да засили военното си присъствие в района.

Съветникът на президента на Украйна Александър Роднянски каза в ефира на BBC Radio 4, че сега (след пробива на първата фронтова линия на руснаците - б. р.) е моментът да се използва цялото модерно оборудване на НАТО, за да има "уверено предимство и да се ускори напредъкът" на Украйна.

"Както казват нашите генерали, втората и третата линия на отбрана не са толкова добре защитени, те са по-малко плътни и няма да бъдат толкова трудни за преодоляване", каза той.

Какво значи първа отбранителна линия

Фактът, че украинската армия очевидно е пробила първата отбранителна линия на руснаците в района на Роботино, се обсъжда от много коментатори през последните дни.

Преди ден командващият украинските войски в южното направление генерал Олександър Тарнавски също потвърди в пред The Observer, че неговите части са пробили първата, най-укрепена отбранителна линия на руснаците и може да е по-лесно за тях да се движат напред, особено като се има предвид, че Русия бързо изчерпва резервите си.

Руското министерство на отбраната не потвърждава тази информация. Във всекидневните отчети на ведомството се появяват само съобщения за атаки на въоръжените сили на Украйна в запорожкото направление, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Темповете на украинското настъпление нарастват. Ако досега всекидневното настъпление на въоръжените сили на Украйна в посока Токмак възлизаше на стотици метри или дори по-малко, то през изминалото денонощие те успяват да покрият 2-3 км и да преодолеят предните позиции на основната линия на руската защита.

Карта, публикувана от американския независим Институт за изследване на войната (ISW), показва къде са разположени и накъде се насочват руските сили в района.

Съдейки по сателитни карти и доклади от бойното поле, пробивът на първите позиции на основната линия на руската отбрана е настъпил в два района близо до село Вербовое, важна крепост източно от Роботино, от която руската армия отстъпи преди няколко дни.

Сега украинските войски, вклинени в руските отбранителни сили по линията Орехов-Токмак, разширяват зоната на настъпление, атакувайки на изток в посока Вербовое и на юг, заобикаляйки село Новопрокопивка.

Пред Радио Свобода независимият военен изследовател Кирил Михайлов каза така наречените "първата руска отбранителна линия", "втората линия" и т.н. представляват окопи, "драконови зъби" и могат да се видят дори на сателитни изображения с ниска разделителна способност.

Но сателитните снимки, направени по време на настъплението показват, че не толкова тези окопи стават обект на битките, а буквално всеки горски пояс, защото те са превърнати в укрепления, казва той.

По думите на Михайлов руснаците всъщност не разчитат много на тези "отбранителни линии".

С какво е свързан пробивът

Характерът на боевете в тази област се промени, след като украинците успяха да прегазят "черупката" на руската отбрана - така наречената опорна зона с голяма плътност на миниране. Според някои оценки тя възлиза на 45 хиляди мини на квадратен километър.

Сами по себе си минните полета не могат да спрат настъплението на украинците, които разполагат със съвременна техника за разминиране, но могат да забавят тяхното настъпление. Могат също така да осигурят успешна работа на артилерията и авиацията в тясната зона на пробива и да дадат време за прехвърляне на резерви към мястото.

В същото време минните полета пречат и на руснаците, лишавайки ги от възможността да предприеме контраатаки по фланга. В такава среда действията и на двете страни са предвидими. Ясно е къде, как и с какви сили се движат нападателите. Ясно е къде, как и с какви сили противникът смята да отрази атаката.

Но сега минните полета вече са преминати и маневрената война е възобновена. Големи формации както от жива сила, така и от артилерийско снаряжение могат отново да участват в битка. Още в началото на новия етап от битката руската армия имаше трудности - в защитата ѝ се появиха дупки, които трябваше да бъдат запушени с нещо.

Къде са боевете в Източна Украйна

Позициите на украинските и на руските сили в Източна Украйна по данни от 4 септември. Територии, контролирани от Русия са в розово, защрихованите - под контрола на проруските сепаратисти. Териториите, отвоювани от Украйна са синьо.

Цената на грешката вече е много по-висока

Пробивът на първата отбранителна линия на руснаците не означава, че по-нататъшното настъпление на въоръжените сили на Украйна в посока Токмак ще върви лесно и бързо, отбелязва руската секция на BBC.

Засега те напредват в сравнително тесен район, няма достатъчно място за разгръщане на големи ударни групи, а руското командване има резерви - то, очевидно, няма да седи в пасивна отбрана, събира сили по фланговете и вероятно се готви да контраатакува.

Въпреки това, цената на грешка в хода на битките в основната отбранителна зона е много по-висока, отколкото в битките в поддържащата зона, пробивът през която беше само подготовка за основната битка.

Има много варианти за развитие на събитията и е трудно да бъдат предвидени, защото не винаги зависят от баланса на силите и качеството на оръжията.

В историята на войните има много случаи, когато сравнително малка резервна единица, например пехотен батальон или противотанкова батарея, довежда до тежко поражение и дори до загубата на цяла армия.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини