От х:

Днес в x:

МЗ: Не поръчваме нови COVID ваксини

Страната ни няма да получава нови доставки COVID ваксини освен вече заплатените, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. Спестени са 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г. 

Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод публикации, в които се твърди, че "държавата дава 140 млн. лв. за нови COVID ваксини".

В резултат на участието на България в Допълнителното споразумение №5, сключено от Европейската комисия, у нас ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. След това, до изтичането на договора нови доставки могат да бъдат направени само при изразено желание от страна на държавата, посочват от здравното министерство.

Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени.

Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване" в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г, уточняват от МЗ.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини