От х:

Днес в x:

Араби придобиха мажоритарния дял на Yettel: Кои са те?

PPF Group подписа споразумение с Emirates Telecommunication Group Company (e&). Въз основа на документа e& придобива дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group (PPF Telecom) в България, Унгария, Сърбия и Словакия, съобщава „24 часа“.

Част от групата в България са бТВ и Yettel. Обявеното споразумение не оказва влияние върху CME или нейните дружества, вкл. bTV Media Group. Това партньорство включва Yettel, CETIN, O2 Slovakia & O2 Networks Slovakia, но не включва O2 CZ и CETIN CZ, CME или Mobi Banka. Това уточнения направиха от бТВ малко-по-късно.

Страните по сделката се договориха, че се ще плати авансово 2,15 млрд. евро при приключването на сделката и още до 350 млн. евро допълнителни плащания в рамките на 3 години, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. В случай, че не бъдат достигнати конкретните резултати, това може да доведе до приспадане на до 75 млн. евро от посочените.

От официалното съобщение на сайта на PPF става ясно още, че новите съдружници ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на компанията, Балеш Шарма, и ще осигурят приемственост на дейностите, като същевременно ще се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на пазарите в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Активите на PPF Telecom в Чехия, включително и чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. (CETIN Czech), ще бъдат прехвърлени извън групата на PPF Telecom и няма да са част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще продължи да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички останали дъщерни дружества* на PPF Telecom.

e& и PPF се стремят да запазят настоящото ниво на рейтинга на PPF Telecom след приключването на сделката. PPF има за цел да запази текущото ниво на рейтинга на CETIN Group, при условие че бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура. 

Какво се знае за Etisalat 

Emirates Telecommunications Group Company PJSC , извършваща бизнес като etisalat от e&, е базиран в Емирствата мултинационален доставчик на телекомуникационни услуги, който понастоящем оперира в 16 страни в Азия , Близкия изток и Африка . 

Това е 18-ият по големина мобилен оператор в света по брой абонати.

 През декември 2020 г. Etisalat заяви, че осигурява най-бързата в света 5G скорост на изтегляне от 9,1 гигабита в секунда, мрежа, която започна да разгръща в Дубай от 2017 г. 

Etisalat е една от най-силните марки в Близкия изток и Африка, и една от най-силните телекомуникационни марки в света.

На 31 декември 2021 г. Etisalat отчете консолидирани приходи от 53,3 милиарда AED и нетни печалби от 11,1 милиарда AED.  Общата пазарна капитализация на компанията в момента е 329 милиарда AED. През май 2023 г. Etisalat отчете приходи от 13 милиарда AED за първото тримесечие. 

Etisalat е един от интернет хъбовете в Близкия изток ( AS 8966), осигуряващ свързаност с други телекомуникационни оператори в региона. Освен това е най-големият превозвач на международен гласов трафик в Близкия изток и Африка и 12-ия по големина гласов оператор в света. 

Към октомври 2008 г. Etisalat има 510 роуминг споразумения, обхващащи 186 държави и позволяващи BlackBerry , 3G , GPRS и гласов роуминг. 

Etisalat управлява точки на присъствие (PoP) в Ню Йорк, Лондон, Амстердам , Франкфурт, Париж и Сингапур . 

През декември 2011 г. Etisalat обяви търговското стартиране на Etisalat4G LTE мрежа.  През май 2018 г. Etisalat обяви комерсиалното стартиране на Etisalat 5G LTE Network, като стана първият телекомуникационен оператор в региона на Близкия изток и Северна Африка (MENA), който направи това. 

На 24 февруари 2022 г. Etisalat Group стартира нова идентичност на марката , наречена e&. 

Групата също така обяви, че ще запази предишната идентичност на марката в ОАЕ и в международен план.

Etisalat е основана през 1976 г. като акционерно дружество между International Aeradio Limited, британска компания, и местни партньори. През 1983 г. структурата на собствеността се променя – правителството на Обединените арабски емирства държи 60% дял в компанията, а останалите 40% се търгуват публично.

Etisalat International Investments беше бизнес единицата на Etisalat, която управляваше телекомуникационни операции извън ОАЕ и управляваше дяловете на корпорацията в телекомуникационни оператори в Афганистан, Египет , Нигер , Саудитска Арабия, Шри Ланка и Пакистан . Отделът за международни инвестиции и неговият мениджърски екип бяха преструктурирани в Etisalat Group и Ahmad Abdulkarim Julfar беше назначен за главен изпълнителен директор на групата през 2011 г.,последван от Saleh Al Abdooli през 2016 г.

Към юли 2021 г. Etisalat има присъствие и операции в 15 държави извън Обединените арабски емирства .

Към 2023 г. Etisalat притежава дял от 14,6% във Vodafone Group, една от най-големите телекомуникационни групи в Европа. Etisalar също има дял в PPF Group с процент от 50%, която е активна в Източна Европа като телекомуникационен доставчик. 

През юли 2009 г. Etisalat пусна актуализация на устройствата BlackBerry , работещи в националната мрежа на телекома, обявявайки ги за подобрения в производителността.

По-късно обаче беше открито , че актуализацията съдържа софтуер за подслушване, разработен от базираната в САЩ компания за разработка на софтуер SS8, която е специализирана в електронното наблюдение. 

Съобщава се, че софтуерът е позволил на компанията да наблюдава и препраща комуникациите на устройства BlackBerry към техните сървъри. 

Research in Motion, разработчикът на BlackBerry, призна , че корекцията е форма на шпионски софтуер и издаде корекция за премахване на 20 юли.

Източник: petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини