От х:

Днес в x:

Наесен с песен депутатите се местят в бившия партиен дом

Депутатите излязоха в едномесечната си лятна ваканция след серия от нощни заседания. Наесен обаче те ще се завърнат в сградата на бившия партиен дом.

Така точно три години след протестите от лятото на 2020 г., около които парламентът се премести в сградата на бившия партиен дом, депутатите отново ще работят там. Сградата, за която се похарчиха милиони, стоеше заключена в последните години заради решение на Ива Митева, която като председател на 45-ото НС разпореди преместване. Оттогава насетне пленарните заседания се водят само в сградата с надпис "Съединението прави силата".

През тези три години групата на ГЕРБ-СДС редовно е поставяла въпроса за връщане в партийния дом, коментираха пред OFFNews представители от ръководството на Народното събрание. Сега обаче парламентарните групи са стигнали до консенсус, като формалната причина за новата "миграция" е нуждата от спешен ремонт на покрива и вентилационната система.

Засега нагласите са преместването да е само временно, но за неопределено дълъг период. Народни представители, с които OFFNews разговаря, изказват противоречиви мнения - за едни Народното събрание трябва да заседава на сградата на "Цар Освободител", за други обаче тя е твърде малка и тясна, скамейките в пленарна зала са неудобни, а фотографи снимат телефоните им, нарушавайки личното им пространство.

Лично пространство без журналисти?

Преместването през 2020 г. провокира сериозна реакция от журналистическата гилдия. Работата в партийния дом възроди отношението към журналистите от времето на соца - парламентарните репортери бяха натикани в мазето, без достъп до депутатите и в зала без прозорци с възможност само да гледат пленарните заседания на монитор.

Към този момент депутатите обещават, че журналистите няма да бъдат поставяни в изолация. Очаква се дори тази седмица да се проведе среща в новата сграда, по време на която репортерите да изложат всичките си предложения и възражения. Нагласите са да има микс зони, в които ще имат право да влизат както депутати, така и журналисти. Ще има и такива обаче, до които репортерите няма да имат достъп. Обещанията засега са, че гилдията няма да бъде запращана в мазето. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини