От х:

Днес в x:

ВАС остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието срещу избора на Сарафов

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор, съобщиха от съда. Борислав Сарафов беше определен за изпълняващ функциите на извънредно дистанционно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 16 юни. 

Съдебният състав не споделя изложените от министъра на правосъдието аргументи за допустимост на жалбата, като установява, че последният не разполага с правен интерес от оспорването на процесното решение. Общата клауза за обжалваемост на административните актове е приложима спрямо гражданите и юридическите лица, когато последните в това им качество са засегнати от даден административен акт, но не е приложима спрямо лица, които упражняват държавновластнически функции. 

В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор. Върховните магистрати приемат, че не е допустимо оспорването на процесния административен акт в обществен интерес от страна на министъра, тъй като това е правомощие на прокурорите, които единствени разполагат с възможност да сезират съда с протест в защита на обществения интерес. Съдебният състав приема също, че в процесния случай с отмяната на акта не може да бъде постигната и търсената и твърдяна от жалбоподателя благоприятна промяна в неговата правна сфера.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обжалва пред ВАС назначението на Борислав Сарафов на 30 юни. Според министъра решението на Прокурорската колегия е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно. В жалбата Славов пише, че решението е извън компетентността на Прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на Висшия съдебен съвет. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини