От х:

Днес в x:

Протести пред президентсвото - за оставката на Радев и за референдума за еврото

Два протеста се проведоха снощи пред президентството в София. 

Едната част от гражданите протестират с искане за оставката на държавния глава Румен Радев. Организаторите посочват, че не са съгласни с изказванията и позициите на президента относно войната в Украйна. 

Другата част от протестиращите са недоволни от президента, защото не е свикал референдума, иницииран от "Възраждане", за отлагането на въвеждането на еврото в България.

Хора, искащи оставката на президента, заявиха, че Радев не изпълнява ролята си на обединител на нацията. Протестиращи казаха още, че не са съгласни с казаното от държавния глава, че Украйна настоява да продължи да води тази война. Протестиращите скандираха "Радев е позор" и "Тук не е Москва".

Вчера президентът коментира: "Има много протести. Има протести срещу войната, срещу политиката на доходите, има социални протести. Но България е демократична страна, в която всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат", каза Румен Радев.

Протестиращи, искащи провеждането на референдума за еврото, посочиха, че не са против Радев, но искат да бъде проведено допитване. Призовавам българския президент, като гарант за националното единство и като последна останала гарантираща фигура, заедно с институцията на Конституционния съд, да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в началото на месеца.

Миналата седмица президентът каза, че е редно да бъде проведен референдум, след като са изпълнени законовите условия и подписите са събрани. Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини