От х:

Днес в x:

Новият маршрут за износ на украински земеделски продукти може да преминава през териториалните води на Румъния и България

Нов маршрут за транспорт на украински земеделски продукти може да минава през териториалните води на България и Румъния, което ще помогне да се намалят рисковете след едностранното оттегляне на Русия от черноморската зърнена инициатива, заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар за украинската обществена телевизия "Суспилне".

"Позицията на Турция в тази ситуация, а именно готовността да преговаря с Руската федерация, е традиционната политика на страната, целяща да защити собствените й интереси. Турция се стреми да продължи посредническата си роля и в качеството си на посредник в зърненото споразумение се опитва да намери "златната среда" и да сведе до минимум рисковете", посочи Боднар, цитиран от украинската агенция Интерфакс-Украйна. 

По думите му руснаците може и да не прибягнат до изпълнението на всички заплахи, за които говорят. Заплахата обаче остава, а това се отразява на корабните компании, застраховането и т.н.

"Нека бъдем честни. Русия, след като се оттегли от споразумението, заяви, че няма да гарантира сигурността. И това означава, че те ще обстрелват пристанища, инфраструктура и вероятно - кораби. Това е рискът", посочи още посланикът.

Боднар напомни, че Украйна е създала фонд, за да осигури гаранция срещу тези рискове, но има определени условия.

"Ние също така имаме възможността да привличаме кораби и компании. От наша гледна точка, това може да бъде изпълнено, без да се използва този маршрут, за който вече беше постигната договореност, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е възможна опция за минимализиране на рисковете", обясни той.

Същевременно Боднар подчерта необходимостта от отговорност от страна на международната общност, така че да се помогне на Украйна да приложи подобен сценарий, от една страна, и от друга, да се окаже натиск върху Русия за предотвратяване на възможни нейни атаки. 

По-рано този месец Боднар каза, че преминаването през териториалните води на Румъния и България може да се превърне в алтернатива за корабите, превозващи зърно от Украйна през международни води, но допълни, че подобна възможност е осъществима само ако разходите за застраховане на подобни пътувания са сравнително ниски.

На 17 юли Русия обяви, че преустановява участието си в сделката, позволяваща износ на украинско зърно през Черно море. По-специално това означава, че Москва оттегля гаранциите за безопасност на корабите и затваря морския хуманитарен коридор в северозападните води на Черно море, отбелязва румънската телевизия Диджи 24.

Зърнената сделка между Украйна и Русия, която позволяваше на Украйна да продължи да изнася зърно след избухването на войната и по този начин да предотврати световна продоволствена криза, беше сключена на 22 юли 2022 г.  в Истанбул с посредничеството на Турция и ООН. 

Споразумението, от което Русия се отказа, позволи износа на почти 33 милиона тона зърно от Украйна, въпреки войната, напомня сайтът Хотнюз. Прекратяването му принуждава Киев да изнася реколтата от 2023 г. по алтернативни маршрути до речните пристанища и границата на ЕС при завишени логистични разходи, твърдят анализатори.

Москва, която на няколко пъти се съгласяваше за удължаване на споразумението, отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени, напомнят световните агенции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини