От х:

Днес в x:

Трети ден Гърция се бори с три големи огнени фронта, горски пожар и на Родос

Гръцките пожарникари продължават да се борят днес с три големи огнени фронта за трети пореден ден, предаде ДПА.

Пет самолета за гасене на пожари и осем хеликоптера са изпратени от сутринта в района на горските пожари западно от Атина, каза говорител на пожарната служба. Още по на запад, близо до град Лутраки, четири противопожарни самолета и три хеликоптера се издигнаха във въздуха, за да гасят друг пожар.

Очаква се североизточните ветрове в този регион да се усилят през деня, което ще направи операциите по гасене на пожари много по-трудни. Съществува и опасност от разпалването им, посочва ДПА.

Четири противопожарни самолета, изпратени от Италия и Франция, ще се включат в гасенето на огъня днес, допълва агенция Ройтерс. Пожарникари от други райони на Гърция бяха изпратени в помощ на колегите им от засегнатите райони.

Десетки къщи бяха погълнати вече от пламъците, а стотици хора бяха принудени да се евакуират, посочва Ройтерс.

Гориста местност също е в пламъци на остров Родос - популярна дестинация за почивка. Съобщава се обаче, че къщи или села не са застрашени.

Пламнала е гора в средата на острова близо до село Аполона. Огънят е обхванал площ от около 30 хектара, според пожарната служба.

В Гърция не е валяло от известно време. Продължилата няколко дни гореща вълна засили сушата. До идващия уикенд на много места се очаква температурите отново да се повишат до над 40 градуса по Целзий, отбелязва ДПА.

Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас заяви, че държавата полага "свръхчовешки усилия", за да овладее пожарите и предупреди, че метеорологичните условия днес ще бъдат допълнително предизвикателство, съобщава Ройтерс.

Премиерът Кириакос Мицотакис се очаква да посети днес Националния оперативен център, за да се запознае със ситуацията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини