От х:

Днес в x:

САЩ спряха финансирането на института в Ухан, свързван с COVID-19

Съединените щати прекратиха финансирането на Института по вирусология в Ухан, съобщи агенция "Блумбърг", като се позова на меморандум, връчен на китайския изследователски център от понеделник.

Американската страна взе това решение, след като институтът в Ухан не успя да предостави на Националния здравен институт на САЩ исканите документи на фона на съобщения за проблеми с безопасността в лабораторията.

Говорител на здравното министерство на САЩ потвърди пред CNN, че Институтът по вирусология в Ухан не е предоставил поискана информация по опасения, че нарушава протоколите за биобезопасност на Съединените щати.

Служителят уточни, че лабораторията на Института по вирусология в Ухан не е получавала никакво федерално финансиране от Националния здравен институт на САЩ от юли 2020 г.

Първият случай на коронавирусна инфекция беше потвърден в края на ноември 2019 г. в Ухан, Китай, където се намира Институтът по вирусология.

Макар да не успя да се обедини около едно мнение за произхода на вируса на COVID-19, няколко американски институции оцениха като висока вероятността за лабораторен инцидент, при който той се е разпространил.

През март 2023 г. директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че COVID-19 е изпуснат именно от лаборатория на института в Ухан.

Китайските власти отхвърлят такава възможност. Пекин прие една ограничена мисия на Световната здравна организация, която трябваше да изследва произхода на коронавируса, но не можа да стигне до категорични изводи заради липсата на достатъчно информация. Въпреки желанието на СЗО за повторна проверка на място тя още не е осъществена.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини