От х:

Днес в x:

Учени от Харвард твърдят, че са открили "химически коктейли", които обръщат стареенето

Учени от Харвардско медицинско училище и Масачузетския технологичен институт са експериментирали с разработката на химикали, които да забавят стареенето. Те обаче открили, че веществата могат да обърнат процеса и да подмладят клетките.

"Идентифицираме шест химически коктейла, които за по-малко от седмица и без да компрометират клетъчната идентичност, възстановяват млад профил на транскрипция в целия геном и обръщат възрастта на транскриптома", гласи изявлението им. "По този начин може да се постигне подмладяване чрез обръщане на възрастта не само чрез генетични, но и чрез химически средства."

Голяма част от изследванията се фокусират върху тъкани в лаборатория и докато опитите върху мишки и маймуни дават "окуражаващи резултати", екипът все още не е тествал нито едно от леченията върху хора.

Но членът на факултета на Харвардското медицинско училище и водещ главен изследовател на проекта Дейвид Синклер казва, че подготовката за изпитвания върху хора продължава.

"Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавим стареенето", каза той в прессъобщението. "Нови открития показват, че вече можем да го обърнем."

Изследователският екип разглежда молекули, за които е известно, че "препрограмират" животински клетки и ги превръщат в плурипотентни стволови клетки. Те могат да се трансформират във всеки тип клетка в организма, което ги прави обещаващ кандидат за регенеративна медицина.

От тези лабораторни тестове учените идентифицират шест химични комбинации, които според тях обръщат стареенето само за четири дни лечение, без да променят клетъчната идентичност, както при генната терапия, според статията.

По този начин химичната процедура е по-конвенционална и лесна за прилагане.

Сферата на борбата със стареенето е привлекателна за редица милиардери, като Джеф Безос. Те инвестират значителни суми в подобни проекти, а комерсиализацията на ефективни терапии може да бъде нова "златна мина" за медицинската индустрия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини