От х:

Днес в x:

Данъчната кампания стартира. Декларираме и заеми над 10 хил. лв.

С първия работен ден за годината започва и данъчната кампания за плащане на налози върху парите, спечелени през 2009 г. Задължени да подават декларации са всички, получавали доходи различни от заплати.

За първи път пред данъчните ще трябва да се отчетат и онези, които са получили или пък са дали заем над 10 хиляди лева. Младите семейства с ипотечни кредити ще могат да ползват данъчно облекчение.

Ако заемите на дадено лице през последните пет години надхвърлят 40 хил. лв., то също ще трябва да ги обяви пред данъчните. Според директора на Дирекция „Обслужване” в НАП Боряна Георгиева, дори доходите ви да са само от заплата, щом сте взели или дали сериозни суми на заем, длъжните сте да подадете декларация.

"Когато се касае за заеми от кредитни институции и от банките, в този случай те не се декларират. В другите случаи лицето дори и да няма задължения да подава годишна декларация, да няма доходи, трябва да подаде," посочи Георгиева.

И след като през последните месеци данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен заем ту влизаше в сила, ту отпадаше, в крайна сметка то остана в сила. Има обаче условия, на които трябва да отговаряте, за да си приспаднете внесените по заема лихви. Боряна Георгиева обяснява, че това са лица, които имат сключени договори за ипотечни кредити. Тоест, ако живеят на семейни начела без да имат граждански брак, не могат да се възползват от това облекчение. Те трябва да не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора и ипотекираното жилище да е единственото жилище за семейството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини