От х:

Днес в x:

Задържаха мъж, осъден в Германия на 3 г. затвор за изнасилване

Най-тежката мярка за неотклонение получи 45-годишният турски гражданин Метин Кусан, издирван в Германия да изтърпи присъда от 3 години затвор за изнасилване. Тя му бе наложена от съдия Тошка Иванова от Окръжен съд – Хасково днес.

Прокурорът по делото Невена Владимирова пледира чужденецът да бъде оставен в ареста като гаранция за явяване в процеса по същество за екстрадицията му.

Служебният защитник – адвокат Антон Попов поиска същото, тъй като това беше и желанието на клиента му. Пред съда самият Метин Кусан заяви чрез преводачка, че иска да бъде екстрадиран в Германия по най-бързия начин, където е семейството му и децата му.

Стана ясно, че мъжът е търсен в Германия за престъплението, извършено през декември 2013 г. Тогава той работел там като таксиметров шофьор. Качил жена от автогара, като в случая по-скоро не става дума за изнасилване, а по-скоро за блудство, каквато квалификация може би няма в германския закон. Той е осъден на 13 септември 2017 г. След като разбрал, че наказанието е влязло в сила, се укривал в Турция.

На 10 юли 2023 г. обаче влязъл в България от южната ни съседка през ГКПП „Капитан Андреево“ с автобус и бил задържан. По-късно обаче бил освободен, тъй като немските власти не успели да изпратят в срок европейската заповед за арест. Мъжът обаче отново бил задържан вчера, отново на границата ни с Турция, защото решил да се прибере в родината си. Оказва се, че е било необходимо да минат още 6 месеца, за да изтече давност за изтърпяване на наложената му присъда в Германия.

Така той ще остане в ареста до започване на делото за екстрадиция. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини