От х:

Днес в x:

В Свиленград тестват модела за битовия боклук „плащаш, колкото изхвърляш“ за първи път в България

Изображение 1 от 4

    Моделът за калкулиране на отпадъците за битовите потребители „плащаш, колкото изхвърляш“ за първи път у нас е тестван в община Свиленград. Тестовото прилагане на принципа  PAYT е с финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ на ЕС.

    Документът с изводи и препоръки от опита на община Свиленград по промяна на модела на управление на отпадъците и въвеждане на нов и по-справедлив механизъм за определяне на такса битови отпадъци е обсъден на двудневна кръгла маса, на която крайграничната община бе домакин, с участието на институциите и общините. Той ще бъде разпратен до всички общини и централните държавни институции в подкрепа на промяната на нормативната уредба за въвеждането на ТБО на база количество, което в Закона за местните данъци и такси е предвидено да стане факт от 1 януари 2025 г. Това налага взимането на важни управленски решения в общините, тъй като ще се промени моделът за заплащане на услугите за отпадъци – от заплащане, базирано на данъчната оценка на имота, както е в момента в България, към заплащане пропорционално на количеството изхвърлени битови отпадъци.

    Основните стъпки за прилагането на принципа PAYT са: идентификация на потребителите – граждани и фирми, измерване на количеството генерирани отпадъци – обем или тегло, и на тази база – определяне на ставка за таксата битови отпадъци, като основа за извършване на изчисления.

    Системата за интелигентно управление на процесите и претегляне на генерирания отпадък е тествана в три пилотни района на територията на Свиленград - в зони с еднофамилни къщи и в такива с многофамилни жилищни сгради, както и в селата Капитан Андреево и Генералово. На индивидуалните кофи и контейнери са монтирани транспондери за идентифициране на съдовете и ултразвукови сензори за измерване на обема в тях, като са поставени само на съдовете за битов отпадък, защото ТБО се заплаща за този вид отпадък, а не за разделно събраните отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и зелени отпадъци. Освен че съдовете се идентифицират, те се и заключват, за да са сигурни гражданите, че претегленият отпадък е само от съответното домакинство. За тази цел са монтирани гравитационни ключалки, като потребителите имат ключове за ползването им. Сметосъбиращите машини са оборудвани с измервателни модули от сензорен тип, които определят теглото на вдигнатите кофи и контейнери преди и след изпразването им, и бордови компютри със софтуер и принтер. Информацията от сензорите се изпраща в софтуерна платформа и на информационен портал за граждани, където се съхранява и анализира. Тази система позволява да се идентифицират контейнерите, които са пълни над определен процент от обема им и дава възможност освен за визуализация на данните в реално време и за анализ на ценообразуването на услугите по сметоизвозване. Част от информацията е достъпна за потребителите и чрез мобилно приложение с цел проследяване на количествата отпадъци, образувани от тях, и ползваните услуги по сметосъбиране.

    Навсякъде, където е приложена системата, се виждат резултати от намаляването на количеството депонирани битови отпадъци, е изводът от тестовото внедряване на системата в Свиленград.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини