От х:

Днес в x:

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, взимай български територии"

Военната помощ за Украйна беше водеща тема по време на разговора между украинския президент Володимир Зеленски и българския държавен глава Румен Радев.

Зеленски подчерта пред Радев, че случващото се в Украйна не е конфликт, а война. "Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Трябва да поставяме точките, защото в противен случай друг ще ги поставя. Имаме право на това, защото войната е на наша територия", заяви той.

Пред Радев украинският президент заяви, че Русия иска да разруши НАТО, Европейския съюз и Европа.

"Въпросът не е само в това, че Путин води война срещу нас. Той няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него. Той иска да ни унищожи, а ние искаме да живеем. Това е задачата", каза Зеленски.

Ако това е конфликт, държавата ни няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите, а после и чрез презвемането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война".

Володимир Зеленски благодари за това, че България е подслонила много украинци. Заяви, че войната не се води за изтощение на света, а за избиване на украински граждани. По повод думите на Радев, че не подкрепя предоставянето на оръжие за Украйна, попита: "Не подкрепяте, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?"

"Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора. Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души".

Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, посочи украинският президент.

"Ако, не дай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите? Ще кажете: "Путин, взимай български територии"? Не, аз съм сигурен, че като истински президент няма да допуснете компромис с държавата, със суверенитета си", каза Володимир Зеленски.

Той изрази увереност, че един ден Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО, с които споделя общи ценности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото, по думите му, тя иска да разруши НАТО и ЕС.

В своето изказване Радев се обяви за търсене на дипломатическо решение на "конфликта" и се обяви против предоставянето на военна помощ, която го задълбочава. Той обърна внимание на подписаната по-рано днес в Министерския съвет декларацията за евроатлантическата интеграция на Украйна. "Но аз не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на българската армия", каза Радев. "И аз като Вас, като президент и върховен главнокомандващ, имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион", аргументира се Румен Радев.

"С всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително и рискът от радиоактивно замърсяване", каза още държавният глава. Според него конфликтът се превръща във война на изтощение и представлява и глобален икономически сблъсък, който изостря и социалното напрежение. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение, подчерта Радев. И добави, че все повече оръжие трудно води до такова решение.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Ботевбг
    3 -3
    21:08, 6 юли 2023
    Радев е руска подлога и изяде звучен словесен шамар! Тази наш пРезидент въобще не разсъждава че сме в нато и че той не е Орбан е обикновен селски царвул!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини